ACNEWS

Ukrajna 2700 gyilkost, drogost küldött a frontra

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Május óta több ezer elítéltet vittek a börtönökből a háborúba, most a közterületeken vadásznak a hadra fogható férfiakra.
Hirdetés
Ad image

A Washington Post szerint az erre lehetőséget biztosító törvény elfogadása óta már több mint 2700 elítéltet – köztük tolvajokat, drogdílereket és gyilkosságért elítélteket – hoztak ki a rács mögül, hogy a frontra küldhessék őket. Abban a pokolban a botcsinálta katonáknak a gyors kiképzés után esélyük sincs a túlélésre. De mindenki tudja, hogy meghalni mennek oda, mert nincs elég hadra fogható ember. Év eleje óta azt harsogja a sajtó, hogy az ukrán hadsereg jelentős emberhiánnyal küzd. A fronton szolgáló gyalogos egységek félig sincsenek feltöltve – írta a privatbankar.hu.

Eközben a súlyos az emberhiány miatt a sorozó osztagok május óta a közterületeken vadásznak a mozgósítható férfiakra. Egy szintén májusban meghozott törvény értelmében minden 25 és 60 év közötti férfinak be kell jelentkeznie egy elektronikus adatbázisba, hogy szükség esetén behívhassák őket. Ezzel pedig bujkálásra késztetik azokat, akik az életüket féltve nem akarnak bevonulni. A bujkálók már nemcsak a parkokat és a buszokat kerülik, hanem az éttermeket, szupermarketeket, sőt a magánrendezvényeket is.

Toborzó tiszt: „Nem tekintem őket férfiaknak”

Egy odesszai ukrán házaspár lakodalmára például azért nem jött el a vendégek fele, mert túl kockázatosnak tartották a részvételt. A feleség, Tanja azt mondta, megérti, hogy a családja és barátai nem akarnak harcolni. Az apja tavaly októberben már életét vesztette az oroszok által időközben elfoglalt Avgyijivkánál, és Tanja most attól tart, hogy a férjét is besorozzák. A friss házaspár egyik barátjának, Makszimnak például több mint 10 barátja és ismerőse halt meg, és nem akar a sorsukra jutni.

A BBC ellátogatott egy odesszai toborzóközpontba is, ahol mindössze egy férfi várakozott. Ő sem magától jött – elmondása szerint a toborzók körbeállták, hogy ne tudjon elfutni, majd behozták. „Össze vagyok törve lelkileg” – panaszolta. Egy helyi toborzó tiszt is megerősítette, hogy mostanában alig vannak önkéntesek. Ő korábban a keleti fronton, Donyecknél harcolt, de megsebesült: repeszek fúródtak a fejébe, a mellébe és a lábába. Neki rossz a véleménye a bujkálókról: „Nem tekintem őket férfinak. Mire várnak? Ha kifogyunk a férfiakból, az ellenség eljut az otthonaikba, megerőszakolja a feleségeiket, megöli a gyerekeiket” – mondja.

Vova a hétéves kislányát használja pajzsnak

A fokozott mozgósítás éket ver az ukrán társadalomba, nemcsak a férfiak, hanem a nők közé is. Míg egy részüknek a barátja vagy férje a fronton harcol, más részük otthon bújtatja a párját. Az Odessza külvárosában élő IT-mérnök, Vova a hétéves kislányát használja pajzsnak: csak az ő társaságában hagyja el a lakást, mert tudja, hogy így nem tudják bevinni. „Távol áll tőlem a katonaság, soha nem volt fegyver a kezemben, nem hinném, hogy hasznomat vennék a fronton” – magyarázta a férfi. Zelenszkij ukrán elnök idén februárban azt mondta, hogy addig 31 ezer ukrán katona vesztette az életét a 2022 februárja óta tartó háborúban. Elemzők szerint azonban a valós szám ennél nagyobb lehet. Amerikai becslések már tavaly nyáron 70 ezer ukrán áldozatot említettek. Orosz oldalon 50 ezer áldozatot tudtak eddig beazonosítani, a valós szám azonban feltehetően itt is jóval nagyobb.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés