ACNEWS

Ukrajna a meleg katonák jogaiért harcol

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
[+18] A kormány hárít, de a kampányolók azt remélik, hogy egy új törvény megmutatja az LMBT-katonáknak, hogy az az ország, amiért az életüket kockáztatják, törődik velük.
Hirdetés
Ad image

Idén került a háború ellenére működő ukrán parlament elé az a polgári unióról szóló törvénytervezet, amely első ízben biztosítaná az azonos neműek élettársi kapcsolatának egyenlő jogállását.

Tandrii Kozhemiakin ukrán parlamenti képviselő bejelentette: „Ez a törvény olyan, mint egy mosoly Európa felé és egy középső ujj Oroszország felé. Szóval támogatom.”

A törvénnyel azt a célt szolgálnák, hogy megmutassák az Ukrajnáért harcoló LMBT-katonáknak, hogy az az ország, amelyért hajlandóak meghalni, „tiszteli őket értékeiért és azért, hogy kicsodák”  

Ukrajnában a homofóbia továbbra is elterjedt, a meleg katonákat gyakran még a fronton is csúnyán zaklatják, az alkotmány pedig úgy határozza meg a házasságot, mint férfi és nő közötti házasságot. Ezt egyelőre nem lehet megváltoztatni, amikor az ország háborúban áll, Zelenszkij kormánya erre hivatkozva hárította el az ország védelmében harcoló és haldokló katonák egyenlő jogainak biztosítását.

Sok meleg ukránnal nem törődik a családja. Vannak, akik attól tartanak, hogy partnerüket kitiltják a temetésükről, vagy nem is értesítik halálukról.

2022 novemberében Leda Kosmachevska Facebook-bejegyzése keltett feltünést. Ebben elmagyarázta, hogy férjhez ment a legjobb barátjához, hogy tiszteletben tarthassák a férfi végső kívánságait. „Egy katona felesége leszek” – írta Leda, hozzátéve: „… A leendő férjemnek van férje. 15 éve vannak együtt. De, ami Ukrajna államot illeti, idegenek egymás számára.”

Léda kifejtette: „Felelősséget vállalok maradványainak felkutatásáért, azonosításáért és eltemetéséért, a rokonok, barátok értesítéséért. Nem fogok papot kérni, hogy tartsa meg a temetést, mert a férjem nem akarta”.

Egy felmérés szerint az ukránok túlnyomó többsége – több mint 80%-a – a katonaságban szolgálatot teljesítő meleg katonákat támogatja.

(Forrás: Guardian)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés