ACNEWS

Ukrajna bukhatja a háborús segélyt, szembefordult Amerikával

Ebből baj lehet: Volodimir Zelenszkij nemet mondott az amerikai kérésnek Fotó: Shutterstock
Ebből baj lehet: Volodimir Zelenszkij nemet mondott az amerikai kérésnek Fotó: Shutterstock
Miközben Zelenszkij remegve várja az USA-tól a 60 milliárd dolláros háborús segélyt, lazán beintett Joe Biden elnöknek.
Hirdetés
Ad image

A választásokhoz közeledve Amerika hiába kérte Ukrajnától, hogy ne lője az orosz olajfinomítókat. Ugyanis ezzel világszerte felveri az energia, az olaj árát, és így az inflációt. Zelenszkij minderre fittyet hány. Ukrajna lázadása az amerikai barátai ellen nagyon kényes helyzetben történt. A Kongresszus dönt arról a 60 milliárd dolláros segélycsomagról, amit az oroszok ellen háborúban álló Ukrajna annyira vár – írta az Economx. Ráadásul az USA alelnöke, Kamala Harris a februári müncheni biztonsági konferencián személyesen kérte Zelenszkijt, hogy tartózkodjon az orosz olajfinomítók elleni támadásoktól.

Az ukrán vezető mindezt látványosan figyelmen kívül hagyta, ami igencsak feldühítette a washingtoni döntéshozókat – tudta meg a Washington Post. Zelenszkij állítólag arra hivatkozik, hogy nem volt biztos abban, hogy az USA alelnöke utasítása egyezik Joe Biden álláspontjával. Pedig pár héttel később Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó épp azért utazott többedmagával Kijevbe, hogy nyomatékot adjon a kérésnek.

Ezért is érthetetlen, hogy Ukrajna számos orosz ipari létesítmény ellen csapást intézett, április 2-án pedig drónokkal lőtte szét Oroszország harmadik legnagyobb finomítóját. A sorozatos ukrán támadások több mint egy tucat orosz finomítót sújtottak már. Mindez rosszabbkor nem is jöhetett volna  az újraválasztásért küzdő Joe Biden elnöknek. Arról nem beszélve, hogy az egyéb konfliktusok következményeként a globális olajárak hathavi csúcsot értek el.  Ukrajna közben azzal védekezik, hogy Oroszország nem kíméli sem a civil, sem a katonai infrastruktúrát,  ezért semmi értelme nincs visszafogniuk magukat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés