ACNEWS

Ukrajna visszavonul, Zelenszkij könyörög

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ukrajna főparancsnoka vasárnap elsimerte, hogy Kijev csapatai új állásokba vonultak vissza három falutól nyugatra a keleti fronton, ott, ahol Oroszország több helyen is jelentős erőket összpontosított.
Hirdetés
Ad image

Szirszkij vezérezredes nyilatkozata tükrözte Ukrajna romló helyzetét keleten, amelyet Kijev reméli, hogy stabilizálni tud, amint átveszi az amerikai fegyvereket egy 61 milliárd dolláros, a múlt héten jóváhagyott segélycsomag keretében.

„A fronton romlott a helyzet” – írta Szirszkij a Telegram alkalmazáson. Mint mondta, a megszállt Marjinkától nyugatra lévő területeken, valamint az Avdijivkától északnyugatra, az orosz erők által februárban elfoglalt város körül a „legnehezebb” helyzet.

Zelenszkij elnök vasárnap újabb könyörgést intézett a nemzetközi partnereihez, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállításokat, hogy Kijev meg tudja tartani pozícióit és meg tudja zavarni az orosz terveket.

Elmondta, hogy beszélt Hakeem Jeffries amerikai képviselőházi kisebbségi vezetővel, és „aláhúzta, hogy Patriot rendszerekre van szükség, mégpedig a lehető leghamarabb”.

Szirszkij elismerte, hogy a kijevi csapatoknak új állásokat kellett elfoglalniuk, az Avdijivkától északra fekvő Berdics és Szemenivka falvaktól nyugatra, valamint a Marjinka városától délebbre fekvő Novomihajlovka falutól nyugatra.

„Általánosságban elmondható, hogy az ellenség ezeken a területeken taktikai sikereket ért el. De nem tudott hadműveleti előnyre szert tenni” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország négy dandárt kötelezett a támadásra.

A frissen pihent ukrán dandárokat rotálták ezeken a területeken, hogy pótolják a veszteségeket szenvedett egységeket – mondta. Csakhogy az orosz csapatok elérték Ocseretine környékét. Magaslata a front fontos része. Ezt korábban egy ukrán elit egység, a 47. Gépesített Brigád tartotta. Amikor azonban fel kellett menteni a hosszú hónapok óta bevetett brigádot – a Forbes szerint – valami elromlott a váltáskor. Az elit egység távozása után a frontszakasz átmenetileg védelem nélkül maradt. Az oroszok felismerték a lehetőséget, és behatoltak a város mélyére.

Nyilatkozatában nem tett említést a Berdics mellett fekvő másik falu, Novobahmutivka helyzetéről, amelyet az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői elfoglalták.

A moszkvai csapatok azóta, hogy elfoglalták Avdijivka várost, lassan nyomulnak előre, kihasználva az ukrán tüzérségi lövedék- és emberhiányt.

A fronton feljebb, a Kijev által még tartott Csasziv Jar városa is kulcsfontosságú harctér. Mivel magaslaton fekszik, átjáróként szolgálhat Kosztyantyinivka, Szlovjanszk és Kramatorszk városaihoz.

Ami aggasztó fejlemény lehet Ukrajna számára, hogy az orosz csapatok száma növekedszik Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa környékén. Az 1,3 milliós északkeleti várost, amely mindössze 30 km-re fekszik az orosz határtól, az elmúlt hónapokban légicsapások sújtották. Kijev szerint ez Moszkva szándékos erőfeszítése arra, hogy lakhatatlanná tegye Harkivot.

Szirszkij szerint vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország egy közvetlen offenzívára készül az ország északi részén. „A legfenyegetőbb irányokban csapatainkat tüzérségi és harckocsizó egységekkel erősítették meg” – Idézi Szirszkijt a Reuters..

Egy ukrán hírszerzési forrás a héten azt mondta a Reutersnek, hogy Oroszország légicsapásokat hajt végre ukrán vasútvonalak ellen. Azért, hogy megzavarja az amerikai fegyverek frontra szállítását, és megnehezítse a katonai logisztikát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés