ACNEWS

Ukrajnának és Izraelnek is 155-ös lőszer kell – az meg már nincs

Illusztráció / képernyőkép-youtube
Illusztráció / képernyőkép-youtube
Az Egyesült Államok számára egyre nagyobb aggodalomra ad okot Ukrajna és Izrael háborújának megfelelő támogatása.
Hirdetés
Ad image

Több amerikai védelmi tisztviselő szerint a Pentagonon belül egyre nő az aggodalom amiatt, hogy egyre szűkösebb a lőszerkészletük Ukrajna és Izrael támogatására – két külön háborúban.

Jelenleg Ukrajnának és Izraelnek különböző fegyverekre van szüksége: Ukrajna hatalmas mennyiségű tüzérségi lőszert szeretne, míg Izrael precíziós irányított légi lőszert és vaskupola-elfogórakétákat kér.

Ám ha Izrael szárazföldi behatolást indít Gázában, az izraeli hadsereg új és teljesen váratlan keresletet fog teremteni 155 mm-es tüzérségi lőszerek és egyéb fegyverek iránt egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei ebből lassan kifogynak a több mint 18 hónapja tartó ukrajnai harcok miatt. Nincs elegendő lőszerutánpótlás.

Izraelnek van saját, megfelelő hadiipari bázisa, de egy elhúzódó szárazföldi hadjárat kimerítheti az ország készleteit – mondták tisztviselők a CNN-nek. A Pentagon egyesített vezérkara és szállítási parancsnoksága éjjel-nappal azon dolgozik, hogy számba vegye a világszerte felállított lőszerraktárait, és azon is, hogyan szállítson gyorsan Izraelbe. Mindeközben, ha nehezen is, de gondoskodni kívánnak az amerikai és nyugati készletek feltöltéséről. De ezek az erőfeszítések még nem hozták a kívánt eredményt.

„Mindkettőt meg tudjuk tenni, és mindkettőt meg fogjuk tenni” – mondta Lloyd Austin védelmi miniszter kedden egy brüsszeli sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok képes-e mind Izraelt, mind Ukrajnát katonailag támogatni. „Meg fogjuk tenni, ami szükséges, hogy segítsük szövetségeseinket és partnereinket, és meg fogjuk tenni azt is, ami szükséges annak érdekében, hogy megőrizzük képességünket érdekeink és országunk védelmére.”

(Fotó: youtube-képernyőkép)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés