ACNEWS

Ukrajnának vége: az oroszok ledobták a gyilkos FAB-1500-as bombát

Oroszország gyilkos bombái eldöntik a háború sorsát Fotó: YouTube
Oroszország gyilkos bombái eldöntik a háború sorsát Fotó: YouTube
Oroszország szintet lépett a háborúban, olyan speciális nehézbombákat vetnek be, ami az ukrán katonák szerint maga a pokol.
Hirdetés
Ad image

Kis túlzással ezzel eldőlhet a háború sorsa: az oroszok ledobták a gyilkos FAB-1500-as légibombát. Amiről az amerikai és ukrán katonai szakértők is azt állítják, hogy maga a pokol. „Nem minden srácunk bírja ki. Az FAB-500-hoz már többé-kevésbé hozzászoktak, de az FAB-1500 a pokol. Ha túléled, garantáltan sokkot kapsz” – mondta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik katonája az újságíróknak. Egy másik pedig arról beszélt, hogy ezeknek az erős légibombáknak a bevetése a csapat moráljára is nagy hatással van. Amerikai tudósítók szerint ennek a bombának a használata olyan  jelentős károkat okoz az ellenségnek, ami súlyosan aláássa az ukrán hadsereg védelmét, és megváltoztatja  az erőviszonyokat a fronton. Mint ismert, az ukrán hadsereg hónapok óta nagyon súlyos fegyver-, és lőszerhiánnyal küzd. És naponta százszámra halnak a katonái. Utóbbi persze elmondható az orosz hadseregre is.

15 méteres krátert hagy maga után

A FAB-1500 a szovjet időszak alapfegyvere volt, amelyet 1,5 tonnás siklóbombává alakítottak át. Nagy robbanásra képest fejet kapott, amely becsapódáskor 15 méter széles krátert hagy maga után. A robbanófej tömege eléri a 675 kilogrammot, a töredékek pedig akár 500 méteres távolságban is megőrzik pusztító hatásukat. A lőszert jellemzően vadászrepülővel viszik megközelítőleg 60-70 kilométeres távolságba, az ukrán légvédelmi rendszer hatókörén túl. Az FAB-1500 egy irányítórendszer és a visszahúzható szárnyai segítségével egy célpontra irányul – írta az Origo. 

Gomba alakú füst szállt fel

Az amerikai tudósítók szerint a Donyecki Népköztársaságban zajló harcokról készült videókon jól látni, hogy valóban hatalmas ereje van ezeknek a bombáknak. Hőerőműveket, gyárakat és sokemeletes épületeket találtak el vele, olyan helyeket, ahonnan az ukránok koordinálják a védekezésüket. Idén februárban az orosz légierő egy másfél tonnás FAB-1500 típusú légibombát dobott le a Donyecki Népköztársaság Pokrovszkij kerületében található Kurakhovora. Ami megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők bázisát. Az interneten keringő felvételeken lőszerrobbanás látható a városban, majd gomba alakú füstoszlop emelkedik a levegőbe. A beszámolók szerint ez a támadás komoly károkat okozott az ukránoknak, a hadseregük jelentős veszteségeket szenvedett el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés