ACNEWS

Ukrán belharc: Zelenszkij adott egy gyomrost Klicskónak

Fotó: video-képernyőkép
Fotó: video-képernyőkép
Két nőt és egy lányt megöltek a rakétatörmelékek Kijevben. Zárt ajtóba ütköztek, amikor az óvóhelyre mentek. Most Zelenszkij elnök élesen bírálja a kijevi polgármestert.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán elnök bevitt egy gyomrost Vitalij Klicskó bokszbajnoknak. Az államfő hanyagsággal vádolja Kijev polgármesterét.

Az orosz rakétatámadás idején, a kora reggeli órákban három ember – köztük egy kilencéves kislány és az édesanyja – halt meg a lehulló törmelékektől. Az áldozatok hiába kopogtattak, hogy megnyíljon az óvóhely ajtaja. Szemtanúk szerint az őr részeg volt, és nem nyitotta ki az ajtót.

Zelenszkijnek nincs kétsége afelől, hogy végső soron kinek a hibája ez a kudarc: „A helyi hatóságok kötelessége, nagyon is különleges kötelessége, hogy biztosítsák, hogy az óvóhelyek éjjel-nappal rendelkezésre álljanak és elérhetőek legyenek” – mondta az elnök a Telegramon közzétett videóbeszédében. „Fájdalmas látni ennek a kötelességnek az elhanyagolását. Fájdalmas látni az áldozatokat”.

Zelenszkij nem nevezte meg a polgármestert. De az, hogy ilyen egyértelműen hangsúlyozza a helyi hatóságok szerepét, elárulja, kit hibáztat a tragédiáért: Vitalij Klicskót.

Klicsko és Zelenszkij viszonya mindig is feszült volt. Már Zelenszkij 2019-es hivatalba lépése után az elnöki hivatal akkori vezetője, Andrij Bohdan lemondásra szólította fel a főváros 2014 óta hivatalban lévő polgármesterét. „Az elmúlt öt év során elvesztette az irányítást a városban uralkodó helyzet felett” – mondta akkor Bohdan. Sajtóértesülések szerint a polgármester Zelenszkij bizalmasával, Andrij Jermakkal való kapcsolat révén tudta csak megakadályozni a lefokozását.

Vitalij Klicsko nem vette félvállról a legújabb vádakat. A kijevi polgármester a Telegramban így kontrázott: „Itt közös és méltányos felelősségről van szó”. Hangsúlyozta, hogy a kijevi önkormányzati kerületek vezetőit közvetlenül Zelenszkij nevezi ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés