ACNEWS

2024. July 23.   |   Lenke napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ursula kifogott Melonin és Orbán Viktoron

A küldetés teljesítve, a tagországok vezetői megválasztották az Európai Tanács következő elnökét, megállapodtak az Európai Bizottság következő vezetőjének személyéről és kiválasztották az uniós főképviselőt a következő ötéves uniós intézményi ciklus idejére - közölte Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben péntek hajnalban.
Hirdetés
Ad image

A tagállamok így egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság élére újabb öt évre Ursula von der Leyent ajánlják (sajtóhírek szerint egyedül Orbán Viktor szavazott nemmek), az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az észt Kaja Kallast jelöljék,az Európai Tanács élére pedig 2,5 évre António Costa egykori portugál miniszterelnök fog kerülni. (Meloni olasz miniszterelnök Von der Leyen jelölésénél tartózkodott, míg Costát és Kallast elutasította.)

Charles Michel, az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatót tartott. Hangsúlyozta, a tagországok vezetői teljesítették feladatukat azzal is, hogy jóváhagyták a következő ötéves időszakra szóló stratégiai menetrendet. Ez irányt mutat a demokratikus értékek elmélyítésére. Az európai versenyképesség erősítése. Valamint a védelem és biztonság fokozására egyebek mellett a NATO-val való együttműködés és a külső határok megerősítése által.

Ursula von der Leyen beszédében hangsúlyozta: megtiszteltetés számára, hogy aláírhatta az Európai Unió és Ukrajna között létrejött biztonsági kötelezettségvállalást. Valamint bemutathatta a tagállami vezetőknek a G7-országok azon kezdeményezést, mely mintegy 50 milliárd dollárnyi hitelt irányozna elő Ukrajna számára.

„Együtt fogunk dolgozni a tagállamokkal, a G7-partnerekkel és Ukrajnával a szükséges jogszabályok megalkotásán. Hogy még az év vége előtt biztosíthassuk Ukrajnának a megfelelő pénzeszközöket” – fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy Európának fokoznia kell a védelmi kiadásait. Az EU összesített védelmi kiadásai 2019 és 2021 között 20 százalékkal bővültek. De ugyanebben az időszakban Kína védelmi kiadásai csaknem 600, Oroszországé pedig közel 300 százalékkal emelkedtek. Meglátása szerint a következő évtizedben mintegy 500 milliárd eurónyi védelmi beruházásra lesz szükség az EU-ban. A védelmi kiadások növelése a tagállamok pénzügyi hozzájárulásával lehetséges. De az Európai Unió Tanácsának asztalán van egy új, saját forrásokról szóló javaslat is. Ez által tovább lehet emelni a védelmi kiadásokra szánt pénzeszközöket – tette hozzá Von der Leyen.

Emmanuel Macron francia elnök a csúcstalálkozót követően nyilatkozott. A tagállami vezetők által elfogadott stratégiai menetrend megerősíti, hogy Európának szuverénebbnek, egységesebbnek és erősebbnek kell lennie a geopolitika, a technológiák, az energetika és gazdaság területén. Az uniós csúcsvezetők kiválasztásával kapcsolatban is megszólalt. Ursula von der Leyen, António Costa és Kaja Kallas az elmúlt években bizonyította tudását, tapasztalatát. Együtt politikai és földrajzi egyensúlyt képviselnek az EU-n belül, és lehetővé teszik az unió számára, hogy a stratégiai menetrend megvalósuljon.

Közölte továbbá: ismét Thierry Bretont, a jelenlegi belső piacért felelős uniós biztost jelölné a következő Európai Bizottság tagjának. Azért – emelte ki -, mert ehhez a munkához neki vannak „megfelelő tapasztalatai és kvalitásai”.

Az EU és Ukrajna között létrejött biztonsági kötelezettségvállalásról szóló megállapodással kapcsolatban elmondta véleményét. E támogatás nélkül Ukrajna nem lenne képes ellenállni az orosz támadásoknak.

Olaf Scholz német kancellár távozásakor azt mondta: a „noha nem teljesen egyhangúlag, de elsöprő támogatottsággal” kiválasztott uniós intézményi vezetők szavatolják a „jó munka” folytatását. Hozzátette: biztosítják, hogy Európa jó helyzetben legyen az elkövetkező évek nagy kihívásokkal teli időszakaiban.

Közölte: biztos abban, hogy Ursula von der Leyen a július közepén esedékes szavazáson bizalmat kap az Európai Parlamentben.

A jóváhagyott stratégiai menetrenddel kapcsolatban azt mondta, a szöveg „lehetett volna ambiciózusabb is”. Ez egy jó dokumentum, de javítható – közölte. Németország többet szeretett volna elérni. A versenyképesség, az európai tőkepiac fejlődése, a klímaproblémák és az ipar modernizációja terén – tette hozzá a német kancellár.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az X-en tette közzé üzenetét. „Az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok által kidolgozott, az uniós csúcsvezetők személyéről szóló megállapodás „módszerében és tartalmában is hibás”.

Közölte: úgy döntött, hogy ezt a megállapodást nem támogatja az európaiak iránti tiszteletből és az európai parlamenti választások során kapott jelzések miatt. „Továbbra is azon dolgozom, hogy Olaszország végre visszaszerezze azt a súlyt, amelyet megérdemel Európában” – tette hozzá üzenetében az olasz miniszterelnök.

Az uniós csúcs záró sajtótájékoztatóján Alexander De Croo belga kormányfő zárta. Belgium hétfőn átadja az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Magyarországnak. Újságírói kérdésre azt monda: „az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy te vagy abban a helyzetben, hogy kompromisszumot találj”. Érdekes pozíció, legalább egyszer az életben – mondta De Croo, majd hozzátette: „tehát mindenképpen ajánlani tudom Orbán Viktornak”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés