ACNEWS

Űrutazást nyert egy anya és a lánya – videó

Fotó: YouTube/Virgon Galactic
Fotó: YouTube/Virgon Galactic
A Galactic 02 küldetését hat fővel hajtotta végre, akik közül három űrturista volt.
Hirdetés
Ad image

Sir Richard Branson űrhajózási vállalata, a Virgin Galactic, – Elon Musk és Jeff Bezos nyomdokaiba lépve – történelmi jelentőségű, első űrturisztikai repülését indította tegnap.

Az utasok közül ketten, egy anya és a lánya, nyereményjátékon jutottak hozzá a 250.000 dolláros jegyekhez. A harmadik űrturista, a 80 éves, Parkinson-kórral küzdő Jon Goodwin, egykori brit olimpikon, még 2005-ben vásárolta meg a helyét az űrrepülésre.

Az út sikeres volt, az űrhajó az első űrturistákkal megtűzdelt legénységét sikeresen felvitte, majd leszállt velük – írja a thesun.com.uk. – A Galactic 02 néven ismert küldetés nem sokkal helyi idő szerint 11 óra után indult el az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről. A repülés során egy anyahajó repülőgépet használtak. Ez az űrhajót egészen addig a pontig viszi, ahol azt el lehet engedni és kilőni az űrbe. Az űrhajót a repülőgép az új-mexikói sivatag felett engedte útjára.

A 46 éves antiguai anya, Keisha Schahaff egészségügyi és wellness-edzőként dolgozik. Lánya, a 18 éves Anastatia Mayers pedig az Aberdeeni Egyetem hallgatója.

Mayers, aki a történelem legfiatalabb űrhajósa, a repülésre egy gyűrűt vitt magával, amit a barátjától kapott, valamint szerettei fotóit és az egyetemen kapott kitűzőjét is

A leszállás után Schahaff „elképesztőnek” nevezte az élményt, és azt mondta: „Még most is ott vagyok”.

Goodwin, aki 18 évet várt arra, hogy részt vehessen a repülésen, így fogalmazott: „Minden várakozásomat felülmúlta”. Elmesélte, hogy aznap reggel úgy ébredt, készen állt a repülésre, mert azt érezte, pontosan ez az, amit meg kell tennie.

A repülés célja a tengerszint feletti 50 mérföldes magasság elérése volt. Innen látható a Föld, miközben a súlytalanság érzését is megtapasztalhatták az utasok. Levehették a biztonsági öveiket, és lebeghettek a repülőgépen.

A repülés számos okból történelmi jelentőségű. A Virgin Galatic küldte a legfiatalabb embert az űrbe és az első anya-lánya duót. Emellett ők az első antiguai állampolgárok, akik az űrbe jutottak, és az első karibi nők. Ráadásul a repülés azért is történelmi jelentőségű, mert a legtöbb nőt, – a háromfős legénység egyik tagja is nő volt – vitte egyszerre az űrbe.

A Galactic 02 a Virgin Galactic második kereskedelmi űrrepülése, de ez volt az első olyan repülés, amely magánügyfeleket szállított. Júniusban a Galactic 01 az olasz légierő és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács háromfős személyzetét szállította. 2021 júliusában pedig Sir Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója utazott az űrbe és vissza a VSS Unity fedélzetén.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés