ACNEWS

Vacsorázzon űrbéli étteremben: 120 ezer euró a menü

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Michelin-csillagos minőségű étel fogyasztása a „világűr szélén” már nem csak egy álom – akár már jövőre is megvalósulhat.
Hirdetés
Ad image

Az egykori légiforgalmi irányító, Vincent Farret d’Astiès által alapított űrturisztikai vállalkozás jelenleg „előfoglalási jegyeket” árul a Celeste nevű, egy sztratoszférikus léggömbhöz rögzített, nyomás alatt álló kapszulában történő közelgő utazásokra – írja a CNN.

Ez a kapszula 25 kilométeres magasságba emelkedik majd, lehetővé téve a vendégek számára, hogy megcsodálják a Föld görbületét. A kilátás bámulása közben az utazók stílusosan megvacsoráznak.

Az előfoglalásra szóló jegyek 10 000 euróért vásárolhatók meg, és lehetőség van arra, hogy is helyet foglaljanak, amikor a jegyek értékesítésre kerülnek. Mindent egybevetve, egy utazás a Celeste fedélzetén 120 000 euróba (körülbelül 445 millió forint) kerül.

Zephalto a CNN Travelnek elmondta, hogy a 2024 végétől 2025 közepéig tartó első járatok fedélzetén már elkapkodták a helyeket. Most az előfoglalást értékesítik 2025 közepétől kezdődően.

A Celeste 90 perc alatt hat utast és két pilótát juttat el a maximális magasságba, másodpercenként négy méteres sebességgel. A kapszula ezután három órán át lebeg majd a Föld felett, ami bőven elég idő egy többfogásos vacsorára elfogyasztására.

Bár a Celeste étel- és italkínálata fényűző lesz, a kilátás és az utazás egésze áll továbbra is a kínálat középpontjában.

A 2016-ban alapított Zephalto nem az egyetlen cég, amely abban reménykedik, hogy utasokat szállíthat egy díszes hőlégballonban. A floridai Space Perspective cég jelenleg is fogad foglalásokat a Spaceship Neptune nevű űrhajójára.

Érdemes megjegyezni, hogy nagy különbség van az orbitális űrutazás és a szuborbitális űrutazás között. Az utóbbi esetében az utazók rövid ideig a súlytalanságnak és a világűr látványának vannak kitéve a légkör szélére, 60 mérfölddel a Föld fölé tartó repülés során.

Ezek a kapszulák valójában nem a szuborbitális űrbe jutnak, de még mindig jóval magasabbra repülnek, mint egy átlagos kereskedelmi repülőgép. Ez nagyszerű kilátást jelent a Földre és a csillagokra, de a gravitáció elvesztése és a súlytalanság érzése nélkül.

Forrás: CNN

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés