ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Vak Barbie-t dob a piacra a Mattel

Forrás: Mattel
Forrás: Mattel
Új, vak Barbie kerül a boltok polcaira. A játékbabának egy bot lesz a kezében, hogy a látássérült kislányok jobban érezzék magukat.
Hirdetés
Ad image

Hat évtizeddel azután, hogy az eredeti Barbie a boltok polcaira került, a Mattel piacra dobja az első vak Barbie babát. Az amerikai játékgyártó azt mondta, hogy a babát, amely már online és az üzletben is kapható, azért hozták létre, hogy a vak és gyengén látó gyermekek jobban képviselve legyenek a társadalomban. Egy nyilatkozatban Krista Berger, a Barbie vezető alelnöke és a babák globális vezetője elmondta: „Felismertük, hogy a Barbie sokkal több, mint egy baba; az önkifejezést képviseli, és megteremtheti az összetartozás érzését”.

Vak gyerekeknek lett tervezve

A vállalat együttműködött az Amerikai Vakokért Alapítvánnyal annak érdekében, hogy a baba szemétől kezdve a ruházatáig minden pontosan ábrázolja a vak és gyengénlátó embereket. A baba egy fehér és piros színű, mályvacukorral díszített botot tart a kezében. A szemei kissé felfelé és kifelé néznek. A vak és gyengén látó gyerekekkel végzett tesztek után úgy döntött a cég, hogy a Barbie ruhái is mások lesznek. Nagyobb hangsúly kerül az anyagokra a tapintás miatt a Guardian beszámolója szerint. Így lehet az, hogy a babák többek között rózsaszín szatén pólót és lila tüllszoknyát viselnek. Az olyan részletek, mint a babafelső hátulján lévő megkötés vagy a szoknya rugalmas derékpántja, a könnyebb öltöztetését szolgálják. A csomagolás is hozzáférhetőbb, mint a szokásos kínálat és a doboz elején Braille-írással fel van tüntetve a Barbie szó.

Forrás: Mattel

Lucy Edwards, egy fogyatékossággal élő aktivista és műsorvezető, aki vak, és az új Barbie-val együtt szerepel egy kampányban, ezt mondta: „Tinédzserként elszigeteltnek éreztem magam, mert elvesztettem a látásomat. Nem láttam hozzám hasonló példaképeket. Szégyelltem a botomat. De ha tudtam volna, hogy Barbie-nak is van botja, akkor másképp éreztem volna az enyémmel kapcsolatban. Segített volna kevésbé egyedül éreznem magam azon az úton, hogy elfogadjam a vakságomat”.”

Újabb érzékenyítő Barbie-k jöhetnek

Az első vak Barbie mellett a Mattel az amerikai National Down Syndrome Society nevű szervezettel is partnerségre lépett, hogy piacra dobja az első fekete Down-szindrómás babát. Ez a Down-szindrómás fehér baba tavalyi megjelenését követi. Az NDSS által irányított baba rövidebb testalkatú, hosszabb törzzsel és alacsony izomtónussal rendelkezik, hogy tükrözze az ebben a genetikai betegségben szenvedő emberek fizikai jellemzőit. A baba haja be van fonva, ami egy Down-szindrómás közösség fekete bőrű tagjai külön kértek.

Mindkét baba a Barbie Fashionistas termékcsalád része. Ez eredetileg 2009-ben jelent meg, és először kínált különböző testalkatú és bőrszínű babák kis választékát. A választék 2019-ben 176 babára bővült, kilenc különböző testtípussal, 35 bőrszínnel és 94 frizurával. Emellett debütált egy lábprotézissel rendelkező és egy kerekesszékes baba is. 2022-ben megjelent az első süket Barbie, valamint egy vitiligós Ken baba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés