ACNEWS

Vége a Hamásznak: felmorzsolta Izrael a palesztin terroristákat

A Hamásznak annyi, többé már nem képes talpra állni Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman
A Hamásznak annyi, többé már nem képes talpra állni Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman
Izrael végzett a rettegett palesztin terrorszervezettel, ami külső segítség nélkül már nem képes önmagát megmenteni.
Hirdetés
Ad image

Grünhut Zoltán szakértő szerint Izrael jelenlegi gázai szárazföldi hadműveletei pár zászlóaljra zsugorították a Hamászt. Amely jelen helyzetben nem igen lesz képes újjá szerveznie magát olyanná, mint amilyen a háborút megelőzően volt. Úgy véli, legyen bármekkora a nemzetközi nyomás, az izraeli politika és a haderő eltökélt, hogy az offenzívát végig viszik, azaz, elmennek a Gázai övezet egyiptomi határáig, ahol egyébként a hadműveletek elől feltorlódott a lakosság, mintegy 1,5 millió ember tartózkodik az övezet déli harmadában. Grünhut Zoltán a Reptér című külpolitikai podcastjában elhangzottakat a Hang idézte.

De mi lesz a gázai túszokkal?

Szerinte a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász a mostani háborúban vereséget szenvedett. Önmagát nem képes megmenteni, legfeljebb kívülről, nemzetközi segítséggel lehetne rajta segíteni, ha lennének olyanok, akik akarnának, de Iránon kívül nem nagyon lennének erre jelentkezők. Grünhut Zoltán szerint a gázai túszok kiszabadítása most a legmegosztóbb vita Izraelben. Jelenleg még pár tucat izraeli lehet életben azok közül, akiket a Hamász tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt.

30 ezer halott a válaszcsapásban

A Hamász és Izrael között zajló jelenlegi konfliktus azzal indult, hogy a radikális palesztin csoport 2023. október 7-én váratlan, rajtaütésszerű célzott támadássorozatot hajtott végre izraeli célpontok ellen. A támadásokban 1400-an haltak meg, sokakat bestiális módszerekkel végeztek ki. Az azóta indult izraeli ellencsapásokban palesztin közlés szerint eddig több mint 30 ezren, főleg gyerekek és nők haltak meg. A megölt Hamász-harcosok, vezetők száma megközelíti a kétezret. Az izraeli haderő vesztesége jelenleg mintegy 250 fő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés