ACNEWS

Végzetes: ledől a világhírű ferdetorony

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A legmagasabb riasztási fokozatot adták ki a környéken. A közel ezer éves ferde torony ugyanis, hamarosan összedől.
Hirdetés
Ad image

Óriási készültség van a 914 éves Garisenda-torony miatt a bolognai (Olaszország) központi Piazza di Porta Ravegnana téren. Katasztrófavédelmi tervet dolgoztak ki a 48 méter magas torony „hirtelen és váratlan összeomlása” esetére.

Annak érdekében, hogy baj esetén a törmeléket felfogják, még egy hatalmas védőfalat is felállítanak és hálókat feszítenek ki – írja a Bild.

A riasztás oka: váratlan és felgyorsult változások a torony tövében! Repedések, részomlások, máladozó falak. Az ok a talajvíz süllyedése lehet. A szakértők már októberben is szokatlan ingadozásokat észleltek.

Az egykori gazdag, bolognai család által épített torony 4 fokos szögben dől el – hasonlóan a híres pisai ferde toronyhoz. Viszont már megelőzte: a pisai harangtorony pontos dőlésszöge csak 3,97 fok.

A bolognai városi tanács azonban egyelőre nem számít arra, hogy a Garisenda-torony azonnal összeomlik – mondta egy szóvivő. Hogy mikor, azt nem lehet megjósolni. „Három hónap, tíz év vagy húsz év múlva is bekövetkezhet”.

A világ legferdébb tornyai egyébként Németországban vannak: az alsó-szászországi Suurhusenben található templomtorony 5,1939 fokot dől, és 2007 óta szerepel a Guinness Rekordok Könyvében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés