Amint az ismeretes, fél évszázadnyi szünet után hazánkban is megjelent az egyik legveszedelmesebb vírusos betegség, a ragadós száj- és körömfájás járvány. A kór következtében állatok ezreit ölték le hazánkban, most pedig a Heute utánajárt, okoz-e veszélyt a betegség a magyarok és osztrákok kedvenc ételére, a rántott húsra nézve.
„A kórt főként a fertőzött állatok, azok késztermékei, váladékai vagy ürülékei terjeszti – akár cipőtalpon, autógumikon, de ruhán keresztül is. Sőt, a vírus akár 40 kilométerre is eljuthat a széllel. Tehát szinte semmilyen biztonsági intézkedés nem véd ellene teljesen” – mondta el egy osztrák virológus.
De mit érdemes tudni a száj- és körömfájásról, továbbá kell-e aggódnunk a bolti hús vagy az étteremben fogyasztott bécsi szelet miatt?
- Mennyi ideig marad életképes a vírus az élelmiszerekben?
Mivel a kór rendkívül ellenálló, ezért a tejben, a nem megfelelően hőkezelt tejtermékekben, valamint a fagyasztott, pácolt sertéshúsban hónapokig fertőzőképes maradhat. - Biztonságosan vásárolhatunk húst a szupermarketekben?
Természetesen igen. Az üzletekben szigorúan ellenőrzik ezeket a termékeket, így nyugodt szívvel megvehetjük azokat. - Rendelhetünk bécsi szeletet az éttermekben?
A válasz erre is igen. A szakácsok – az áruházláncok dolgozóihoz hasonlóan – csak fertőzésmentes húst adnak ki kezeik közül. - Mennyire kell átsütni a nyers húsokat?
A konyhai higiénia alapvető szabályai továbbra is érvényesek. Használjunk külön vágódeszkát a húsoknak és a zöldségeknek, a húskészítményeket pedig legalább 70 °C-on süssük át mindkét oldalukon, minimum 2 percig. - Emberre is veszélyes lehet a száj- és körömfájás?
Nem. Az egészségügyi hatóságok szerint a vírus veszélytelen az emberre. Még úgy is, ha véletlenül fertőzött állat húsát vagy tejszármazékát fogyasztja. - A maradékokból csemegézhetnek házi kedvenceink is?
Ez viszont jelen esetben semmiképpen sem ajánlott. A jelenlegi adatok szerint ugyanis a száj- és körömfájás ilyen módon könnyen átterjedhet állatainkra.
Bár az üzletekben és az éttermekben kapható hús emberi fogyasztásra alkalmas, a járványveszély miatt mindnyájunk felelőssége, hogy betartsuk az élelmiszerbiztonsági szabályokat.