Hazánkban semmi nem indokolja a tisztított víz fogyasztását, sőt mi több, a piacon fellelhető vízszűrő rendszerek jócskán rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét. A Semmelweis Egyetem szakértője, Pándics Tamás szerint mindemellett egészségügyi kockázatokat is hordoznak ezek a berendezések – olvasható a semmelweis.hu-n.
„Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi a víz minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi” – mondja Pándics Tamás.
A szakértő szerint a legtöbben azért szerzik be a víztisztító berendezéseket, mert úgy gondolják, a csapvíz mikrobiológiai szempontból nem megfelelő. Ezt Pándics Tamás most megcáfolta, sőt azt mondta: maga a víztisztító készülék az, amely kockázatokat hordoz.
„A műanyagokat kifejezetten szeretik a baktériumok, a nedves, párás környezetben akár kórokozók is megtelepedhetnek. Nem feltétlenül okoznak megbetegedést, de a kockázat fennáll. Nagyon összetett készülékekről van szó, melyeknek kockázata rendszerint jóval nagyobb, mint a vízhálózatból származó vízé” – hangsúlyozza a szakértő.
Egy másik gyakori érv a szűrők vásárlása mellett a vezetékes víz klóros íze és szaga. A készülékek többsége aktív szenet tartalmaz, amely ezeket visszaszorítja. Önmagában azonban ez az előny eltörpül a tisztítók használatából fakadó kockázat mellett a szakértő szerint.
„Ha zavaró a klórszag, az a megoldás, hogy öntsünk egy kancsóba vizet, hagyjuk állni negyed órát, és utána igyuk meg” – javasolja a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője.
Véleménye szerint a csapvíz környezetvédelmi szempontból is a legmegfelelőbb választás, a palackozott ásványvizek ugyanis szennyezik a környezetet, összetételük pedig aligha tér el az ivóvízétől.