ACNEWS

2024. September 27.   |   Adalbert napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Vigyázat, mérgezőek a magyar folyóból kifogott halak

Forrás: Wikipédia-Marosvári Gergő
Forrás: Wikipédia-Marosvári Gergő
A Nébih nem ajánlja az észak-magyarországi folyóból kifogott halak fogyasztását. A bennük talált arzéntartalom miatt lehet veszélyes.
Hirdetés
Ad image

A Nébih a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja, hogy elfogyassza bárki a Sajóból kifogott halakat. Akut kockázat nem áll fenn, valamint az Index információi szerint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak lettek az eredmények. Azonban a vizsgálat során arzént mutattak ki, ami miatt indokolttá vált az elővigyázatosság.

A fentiekre az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét, miután a szlovák hatóságok megtiltották a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. Ezután vette fel a hivatal a kapcsolatot a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal. Majd mintát vettek a határhoz közel. a laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból. Az Európai Unióban arzénszennyezettségre vonatkozó határérték halak esetében jelenleg nincs. Egyeztetési szakaszban van egy rendelettervezet, amely az édesvízi halakra is megállapítana arzénra vonatkozó maximális szintet. Érvényes jogi alap hiányában azonban a hatósági minták jelenleg nem minősíthetőek.

Azonban a folyóból kifogott halak esetében elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak. A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását. A halak húsa nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna. A kis koncentrációban, hosszan tartó bevitele azonban egészségügyi kockázattal járhat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés