ACNEWS

Világrekord: 4 kilométerről gyilkolt az ukrán mesterlövész – VIDEÓ

Fotó: Képernyőkép / Youtube
Fotó: Képernyőkép / Youtube
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) mesterlövésze világrekordot állított fel amikor egy orosz katonát ölt meg a hatalmas távolságból.
Hirdetés
Ad image

Az SBU mesterlövésze hihetetlen lövést hajtott végre 3800 méteres távolságból, felülmúlva a korábbi 3540 méteres rekordot – írja a Kyivpost az SBU-n belüli forrásokra hivatkozva.

Az interneten közzétett videón a felvétel azt a pillanatot örökíti meg, amikor az orosz katonát eltalálják, a közelben álló bajtársai pedig ledöbbennek.

A lövést egy névtelenséget kérő SBU-s különleges tiszt adta le egy ukrán „Horizont Lord” puskával.

Jurij Csornomorec, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egykori mesterlövésze, megerősítette a találatot: „A rekordot hivatalosan is elismerték. A mesterlövészeink jó pozíciókban voltak, ami megkönnyítette a sikeres rekordlövést” – mondta.

Csornomorec hangsúlyozta, hogy ilyen távolságból nehéz találatot elérni, megjegyezve, hogy ukrán mesterlövészek korábban hasonló távolságból célba vettek egy orosz katonát, de nem volt halálos a találat. Bár ismeri a mesterlövészcsoportot, amelyhez a rekordot tartó lövész tartozik, biztonsági okokból nem árulhatott el további részleteket a katona kilétéről.

A korábbi sikeres lövés világrekordját 2017-ben a kanadai különleges erők, a Joint Task Force 2 tagja állította fel egy McMillan TAC-50 puskával .50 BMG (API) változatban.

A lövés hatótávolsága 3540 méter volt. Az ukrán mesterlövész ezt a rekordot 260 méterrel múlta felül.

A „Horizont Ura” puska, amelyet a precíziós lövéshez használtak, egy többcélú, több kaliberű mesterlövészpuska. A súlya 16,7 kilogramm, hossza összehajtva 1,52 méter, kihajtva pedig 1,82 méter. A célzott lövés maximális bejelentett hatótávolsága 3200 méter, a mesterlövészlövés effektív hatótávolsága pedig 2500 méter. A puskához egy speciális 12,7 x 114 milliméteres NL-patron jár.

(Borítókép: Володар Обрію | Horizon’s Lord)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés