ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Vucic megrettent: hátat fordított Putyinnak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Vucic alighanem megrettent a leváltására törekvő kísérletektől, hirtelen a jófiú arcát mutatja az uniónak. Kettős játékra készül.
Hirdetés
Ad image

A szerb elnök visszautasította Putyin meghívását, és nem jelenik meg a BRICS-csúcstalálkozón Kazanyban.

Vucic közölte, hogy „fontos vendégeket” vár országában az adott időpontban. Belgrád néhány nappal ezelőtt harci repülőgépeket vásárolt Franciaországtól, és egyre közelebb kerül a Nyugathoz.

A BRICS-csúcsra október 22-24-én kerül sor Kazanyban. A szerb elnök személyes meghívást kapott Putyintól az eseményre, hiszen az egyik legnagyobb szövetségesének tartotta őt.

Vucic idén májusban kijelentette, hogy országa nem tervezi a BRICS kormányközi szervezethez való csatlakozást sem, mivel az Európai Unióhoz kíván csatlakozni. Szerbia már 2009-ben kérte a tagságot, és három évvel később megkapta a tagjelölti státuszt – írja a polsatnews.pl.

Néhány nappal ezelőtt Emmanuel Macron francia elnök Belgrádba látogatott, és a szerb elnökkel együtt aláírta a 12 francia Rafale vadászrepülőgép Szerbiába történő szállításáról szóló megállapodást.

 „Az, hogy Szerbia a Rafale vadászgépeket választotta, egyértelmű döntés volt, amely a két ország közötti hosszú távú szövetséget jelenti egy erősebb, szuverénebb Európa keretein belül” – mondta akkor a francia elnök.

A belgrádi kormány ugyanakkor fenntartja a kapcsolatot Oroszországgal, és nem hajlandó csatlakozni az oroszokkal szemben bevezetett szankciókhoz. Mindeközben a szerb miniszterelnök-helyettes, Vulin szerdán Putyinnal beszélgetve hangsúlyozta, hogy „Belgrád Moszkva szövetségese, és amíg az országot Vucic elnök irányítja, nem fogadja el a szankciókat, és nem csatlakozik a NATO-hoz”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés