ACNEWS

Hamis diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Hamis, diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba, amik veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Figyelmeztetést adott ki a WHO.
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt két évben egyre inkább elterjedtek a diabétesz elleni gyógyszerek, amiket sokan fogyókúrához használnak. A WHO most arra figyelmeztet, hogy a szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Ozempic eredetiétől alig megkülönböztethető hamisítvány terjedt el a világon szinte mindenhol. A gyógyszer így az Európai Unióban is forgalomba került kettes típusú cukorbetegség kezelésére használják. A hatóanyaga csökkenti az éhségérzetet, emiatt választják sokan – köztük világsztárok is – testsúlycsökkentésre.

A WHO most a Pénzcentrum beszámolója alapján arra figyelmeztet, hogy miután ezekben a hamisítványokban gyakran nincs meg a szükséges mértékű hatóanyag, így a cukorbetegekre veszélyes lehet. A vércukorszint ellenőrizhetetlen ingadozását vagy akár egészségkárosodást is előidézhet.

Az Egészségügyi Világszervezet éppen ezért éberségre intette az orvosokat, gyógyszerészeket, valamint a hatóságokat is. Javaslatuk szerint a gyógyszereket csakis receptre, patikában váltsák ki az emberek és semmiképpen se rendeljenek belőle az internete. Mindezek mellett ajánlott ellenőrizni, hogy az inzulinadagoló tollon helyesen van-e feltüntetve az adagolási skála. Nézzük meg emellett, hogy a címke szabályosan néz-e ki és nincsenek-e helyesírási vagy fordítási hibák a csomagoláson.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés