ACNEWS

2024. July 05.   |   Emese, Sarolta napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij máris nemet mondott Orbánnak

Fotó: MTI / Fischer Zoltán
Fotó: MTI / Fischer Zoltán
Kijev bejelentette, hogy az ukrán elnök elutasította Orbán javaslatát, miszerint a béketárgyalások "felgyorsítása" érdekében fontolják meg a tűzszünetet.
Hirdetés
Ad image

Ihor Zsovkva, az elnöki hivatal helyettes vezetője az országos televízióban elmondta, hogy a fővárosban tartott megbeszéléseken Orbánnak lehetőséget adtak arra, hogy kifejtse gondolatait.

„Ukrajna elnöke meghallgatta őt, de [Zelenszkij] válaszul elmondta Ukrajna álláspontját – világos, érthető és közismert” – mondta Zsovkva.

Kijev korábban elutasította az ellenségeskedések ideiglenes megszakítását, mondván, hogy az csak egy ablakot biztosítana Oroszországnak arra, hogy átcsoportosítsa erőit. Ehelyett Ukrajna júniusban globális békecsúcsot szervezett Svájcban Oroszország részvétele nélkül, hogy megvitassák a béke felé vezető lehetséges lépéseket – írja a kyivindependent.com.

A két vezető találkozója után Orbán az újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy megvitatták a kérdést: „Megkértem az elnököt, hogy gondolkodjon el azon, hogy megfordíthatnánk-e a sorrendet, és felgyorsíthatnánk a béketárgyalásokat úgy, hogy előbb tűzszünetet kötünk. Egy határidőhöz kötött tűzszünet esélyt adna a béketárgyalások felgyorsítására. Megvizsgáltam ezt a lehetőséget az elnökkel, és hálás vagyok az őszinte válaszaiért” – mondta.

Orbán első ukrajnai látogatására a teljes körű invázió kezdete óta akkor került sor, amikor Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez korábban vitát váltott ki, és egyes európai tisztviselők felszólították Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy függessze fel Magyarország elnökségét – írja a lap.

Kétoldalú megbeszéléseiket követően Zelenszkij és Orbán újságíróknak azt mondta, hogy találkozójuk fontos lépés volt a két ország közötti régóta fennálló problémák megoldása felé.

„A mai megbeszéléseink tartalma alapjává válhat egy jövőbeli kétoldalú megállapodásnak államaink között, amely szabályozni fogja kapcsolatainkat” – mondta Zelenszkij.

„Szeretnénk kapcsolatokat teremteni országaink között, és együttműködési megállapodást kötni Ukrajnával, hasonlót azokhoz, amelyeket Magyarország már aláírt más szomszédjaival” – idézi Orbánt a lap..

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés