ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij nagyot álmodott: ősszel befejezzük a háborút

Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Az ukrán elnök arra számít, hogy Kijev szövetségesei kellő nyomást gyakorolnak Oroszországra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.
Hirdetés
Ad image

„Ez a terv a partnereinknek köszönhetően valósulhat meg, nem pedig az Orosz Föderáció akaratának vagy éppen ellenkezőleg, vonakodásának köszönhetően” – mondta Zelenszkij a múlt héten, amikor újságírók a tervéről kérdezték.

Most azonban az ukrán elnök még konkrétabban fogalmazott. Egy spanyol hírügynökség szerint ugyanis azt mondja, hogy a háború már idén ősszel véget érhet, ha Ukrajna szövetségesei elég nyomást gyakorolnak a Kremlre.

Zelenszkij először augusztus 27-én beszélt erről a tervéről, akkor „győzelmi tervnek” nevezve azt. Akkor azt mondta, hogy mielőtt további részleteket közölne, megvitatja azt az amerikai tisztségviselőkkel, köztük Joe Biden elnökkel, kongresszusi vezetőkkel és a novemberi választásokon induló jelöltekkel, Kamala Harrisszel és Donald Trumppal. Az ügynökség szerint ez részben már meg is történt, a hétvégén Olaszországban egy gazdasági fórumon találkozott a kongresszus tagjaival.

Ezzel a tervvel párhuzamosan Kijev azt tervezi, hogy az év végére második békecsúcsot tart, amelyre Oroszországot is meghívja. A cél az lenne, hogy minél több ország gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy az általa benyújtandó dokumentumban javasolt feltételek mellett fogadja el a Kijev által javasolt békét.

Ukrajna legfőbb eszköze a tárgyalásokon állítólag az oroszországi Kurszk környéke lesz, ahol az ukránok augusztus elején offenzívát indítottak. Jelenleg mintegy 1300 négyzetkilométert tartanak ellenőrzésük alatt, és mintegy 600 orosz katonát sikerült elfogniuk.

Az EFE szerint azonban nem pontosította, hogy hogyan kellene kinéznie ennek a békének, és azt sem, hogy Kijev milyen feltételeket tartana elfogadhatónak.

Az ukrán elnök azonban a háború kezdete óta elutasít minden területi engedményt, míg Vlagyimir Putyin orosz államfő a tűzszünetet és az azt követő tárgyalásokat attól tette függővé, hogy az ukránok kivonulnak-e a négy megszállt területről: Herszon, Zaporozsje, Donyeck és Luhanszk térségéből.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés