ACNEWS

2024. June 16.   |   Jusztin napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij D napot követel: toborzó körútra indul

Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Az ukrán elnök elmegy a normandiai megemlékezésére, és G7 csúcstalálkozóra, hogy több nyugati segítséget kérjen Oroszországgal szemben.
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij tervei azért különösen figyelemre méltóak, mert nemrégiben lemondta külföldi utazásait, miután Oroszország nagyszabású offenzívát indított Harkiv városában. De Ukrajnának is nagy szüksége van a folyamatos támogatásra és a globális figyelemre, és az utazás lehetőséget adna neki a világ vezetőivel való tárgyalásra, hogy nemzetének ügyét képviselje.

Az ukrán elnök menetrendje bármikor változhat, de ha minden a tervek szerint alakul, várhatóan arra fogja használni ezt az utazást, hogy több katonai támogatást kérjen a Nyugattól, és kérje, hogy a NATO lője le az orosz rakétákat, ahogyan az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tette, amikor Irán megtámadta Izraelt. Zelenszkij azt is követelni fogja, hogy az Egyesült Államok és az európai országok foglalják le az orosz vagyont, hogy segítsenek finanszírozni Ukrajna védelmét és esetleges újjáépítését.

Az ukrán vezető franciaországi jelenlétének óriási szimbolikus visszhangja lesz. A világ vezetői Normandia partjainál gyűlnek majd össze, ahol 80 évvel korábban. a D napon az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a szövetséges nemzetek közel 133 000 katonája szállt partra az európai szárazföldön, hogy legyőzze a náci Németországot. Ez volt a hadtörténelem legnagyobb kétéltű inváziója. Zelenszkij valami hasonlót remél, követel.

Zelenszkij ezután azt tervezi, hogy Olaszország sarkába utazik a G7-ek találkozójára. A csoport tagjai hónapok óta vitatják, hogy bölcs dolog-e több százmilliárd eurónyi lefoglalt orosz vagyont felhasználni Ukrajna védelmének és gazdaságának megerősítésére. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozottan támogatta az ötletet, míg néhány európai tag, köztük Németország, szkeptikusabb – írja a Politico.

A kérdés felkavarta a G7-ek pénzügyminisztereinek korábbi találkozóját, ahol Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője határozottan az orosz vagyon teljes lefoglalása ellen érvelt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés