ACNEWS

23 kórházi gyilkosság történt 5 év alatt

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock
Csaknem 14 ezer bűncselekmény történt 5 év alatt. 23 esetben hidegvérrel ontották ki a betegek életét az osztrák kórházakban.
Hirdetés
Ad image

A Heute szerint 2019 óta drasztikusan megnőtt az erőszakos cselekmények száma a kórházakban és az otthonokban Ausztriában. Az úgynevezett „erőszakos bűncselekmények”, mint például a testi sértés és rablás, száma 6894-re emelkedett. A különböző bűncselekmények száma azonban nem hirtelen ugrott ennyire. Az elmúlt 5 évben indult meg ez a lejtmenet.  Öt év alatt összesen 13 654 esetet jelentettek.

A vizsgálatnak azonban nem ez a legsokkolóbb része. Ebben az időszakban legalább 23 gyilkosság történt a kórházakban. Ebből hat Bécsben, további öt pedig Alsó-Ausztriában zajlott. Négy esetet Salzburgban, hármat Stájerországban, kettőt Burgenlandban és egyet-egyet Karintiában, Felső-Ausztriában és Tirolban követtek el. Az egyetlen „gyilkosságoktól mentes” szövetségi állam a vizsgált időszakban Vorarlberg volt. Nem tettek különbséget aközött, hogy a gyilkosságok kórházakban vagy idősek otthonában történtek.

A külföldi gyanúsítottak száma összesen 2199 volt az öt éves időszakban, ami a 27 százalékát teszi ki az egésznek. Ebből 843 eset Bécsben történt, ami az összes, külföldiek által, kórházakban elkövetett bűncselekmény 38 százalékát jelenti.

A jelentett esetek élén egyértelműen a vagyon elleni bűncselekmények állnak. Ide tartozik a lopás, az anyagi kár okozása és a csalás is. Testi és súlyos testi sérülések okozása, védtelen vagy mentálisan sérült emberek szexuális zaklatása, szexuális bántalmazás, pénzhamisítás és a kábítószer-törvény megsértése is terítéken volt a fentiek mellett.

Hazai helyzet Nem csak nyugati szomszédainknál hatalmas probléma a kórházakban történő bűnözés. Csak az idén kettő darab gyilkosság történt a magyar egészségügyi intézményekben. Az egyik januárban kavart nagy port, amikor is az ózdi kórházban megöltek egy férfit, miután elfajult a vita. Egy 80 éves férfival szemben indítottak ekkor eljárást. Két évvel ezelőtt pedig egy 74 éves nőt ölt meg a szobatársa egy törött csészével. Végül itt nem tudtak eljárást indítani, miután az elkövető pár nappal később belehalt betegségébe. A tragikus körülmények között elhunyt nő családja a napokban indított polgári pert az elkövető családjával szemben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés