ACNEWS

24 ezer tanár maradt ki a béremelésből – aztán mégsem

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A szakszervezet hiányol - a szaktárca cáfol.
Hirdetés
Ad image

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői azt állítják, hogy Gulyás Gergely állításával ellentétben, a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből.

A státusztörvény pár napja lépett életbe. A részletekről az AcNews is beszámolt.

A PSZ elnöke most azt mondja, hogy a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. A PDSZ ügyvivője pedig azt is hozzátette, hogy a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés. Azt viszont mindkét érdekvédő megerősítette, hogy a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek – írja a Népszava.  

PSZ elnöke és a PDSZ ügyvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 32,2 százalékos béremelés jól hangzik, de korántsem lesz minden pedagógusoknak ilyen mértékű. A pedagógusoknak január 22-éig kell megkapniuk a kinevezés-módosításokat, a pontos összegek ezekben fognak szerepelni.

A szakszervezetek szerint viszont azok, akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni. Velük és a szakképzésben dolgozók létszáma akár 24 ezer is lehet.

A január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

Mindennek elébe ment most a a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Közölték ugyanis, hogy az elhangzottakkal ellentétben a 2023. évi, kétlépcsős bérfejlesztést követően 2024-ben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére. A közlemény szerint a béremelés alapelve az, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetménye emelésének mértékével.

Bár az operatív programokról folytatott tárgyalások során a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól Brüsszel elzárkózott, a kormány a nemzeti költségvetésből a pedagógusok béremelésével megegyező mértékű emelést biztosít a mintegy 24 ezer szakképzésben oktatónak – áll a közleményükben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés