ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bodrogi Gyula: életveszélyben az autósok a szarvasbőgés  miatt

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy hónappal előre rohant a természet: még javában tart az őzek násza, miközben július utolsó napján megkezdődött a szarvasbőgés.
Hirdetés
Ad image

Felborult a természet egyensúlya: a megszokottnál egy hónappal korábban beindult a szarvasbőgés, ami veszélyes a lakott területeken kívüli utakon autózókra – figyelmeztet Bodrogi Gyula. Ugyanis a több mázsás, eszét vesztett nemes vadak a főutakon átvágva megindulnak, hogy megküzdjenek egymással.

„Tegnap este megszólaltak…” olvasható a meghökkentő hír a Facebook Vadászat csoportjában. „Ez így van, köszönhetően a hűvös éjszakáknak és reggeleknek. 1 hónappal előrébb jár a természet” – írta az egyik vadász. Volt, aki Somogyban, Zalában, más Nógrádban, Zemplénben hallotta a bőgő szarvasokat. És akadt olyan vadász is, aki a Börzsönyben… Ő nem hitt a fülének, azt hitte, hallucinált. Ugyanis július végén még nagyon korán van a szarvasbikák harcához.

„A hír igaz, valóban korábban elkezdődött a szarvasbőgés, pedig általában ennek augusztus végén van itt az ideje – nyilatkozta az AcNews-nak a 90 éves Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész. – Hogy ezek a nemes vadak ilyenkor miért sokkal veszélyesebb az utakon közlekedőkre? Mert elveszítik a félelemérzetüket. De van, amikor megállás nélkül bolyonganak, keresik a teheneket és a vetélytársukat, hogy megverekedjenek egymással. Egy kifejlett gím szarvasbika súlya eléri a 300 kilót. El lehet képzelni, hogy milyen pusztítást okoz egy autóban, ha ütközik vele” – tette hozzá a vadászatnak 1971 óta hódoló Bodrogi Gyula.

Mint azt az AcNews megírta, az elmúlt évben mintegy 4 ezer vadgázolás történt Magyarország útjain, emiatt több ember is meghalt. A legmegdöbbentőbb tragédia 10 évvel ezelőtt történt, amikor egy 150 kilós szarvasbika ugrott be egy Gellénházára tartó mentőautóba. A sofőr súlyos koponyasérülést szenvedett és meghalt. Ha lehet, még óvatosabban vezessünk szarvasbőgés idején. Ha pedig megtörtént a baj, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget, és a helyi vadásztársaságot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés