ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Meztelenül élnek a faluban: szigorú szabályok vonatkoznak a közösségre

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A katalán naturalista falu első pillantásra furcsa, másodikra pedig még furcsább. Szigorú szabályok szerint élnek itt az emberek.
Hirdetés
Ad image

Egy vállalkozó kedvű házaspár 1998-ban úgy döntött, hogy naturalista közösséget hoz létre egy elhagyatott katalán faluban, a hegyek árnyékában. El Fonoll pedig a világ minden pontjáról vonzza az embereket, holott a szigorú viselkedési szabályok alól nincsenek kivételek. A faluban pedig minden van: kemping, fogadó, vidéki otthonok, éttermek. Akárki kedvére élvezheti a ruhátlan szabadságot egyetlen kikötéssel. Tisztelniük kell a helyi előírásokat.

Alapkövetelmény a meztelenség, már ha az időjárás engedi. Ezen kívül többek között tilos fényképezni és tisztelni kell mindenkit, valamint minden ideológiát. Persze ez csak pár kiragadott példa, a város tele van plakátolva a szabályokkal, valamint a kivételekkel. Például hivatásos fotósok kérhetnek engedélyt.

A katalán falut még 1998-ban kezdte el szépen lassan rendbe hozni Emili Vivies és Núria Espinal, akik az első pillanattól kezdve a naturalistáknak szánták a helyet. Végül 8 éven keresztül csinosítgatták a helyet, miközben mai árfolyamon számolva körülbelül 350 millió forintot költöttek el – írja az Index az El Pais cikke alapján.

Van, aki ki van tiltva

A házaspárt az évek során sok kritika érte és megszenvedték a felújítást is. Éveken keresztül lakókocsiban vészelték át a teleket, miközben a hatóságoktól is kaptak hideget-meleget. Azzal vádolták őket, hogy engedély nélkül építkeznek, miközben folyamatosan gúnyolták őket. Azonban mára már rendeződtek a dolgok, és minden létesítmény az alapítóké lett. Sőt, a végtelen mennyiségű szabály mellett saját valutát is bevezettek. Fontos még, hogy bárki tehet módosító javaslatokat. Az alapelv pedig a teljes szabadság.

Mindössze a hittérítőket nem engedik be a közösségbe, akik az ott élőken szeretnének „agymosást” végrehajtani. De rajtuk kívül bárki odamehet akár egy hétvégére is. 120 vendéget tud El Fonoll befogadni egyszerre. Ők kempingekben, apartmanokban és fogadókban tudnak megszállni. A napi belépőjegy ára 7,5 euró (3000 forint), erre jön rá a szállás.

Tilos a fotózás mégis vannak képek

A faluban van mozi, sőt, szórakozóhely is, ahol masszázs- és jógatanfolyamok vannak többnyire. Vasárnap pedig az egész falu együtt ebédel. A legnehezebb betartandó szabály a fotózás tilalma. Ahogy fent is említettük ehhez engedélyt kell kérni a közösség vezetésétől és az érintettektől is.

A közös vasárnapi étkezésről viszont szokott csoportkép készülni. Ha valaki nem akarja, hogy felismerjék, neki azt tanácsolom, fordítsa el a fejét.” – mesélte Vives. A látogatók között egyébként sok a külföldi, főleg hollandok, belgák, franciák, angolok és németek érkeznek. Sőt, sokszor izlandiak is felbukkannak, annak ellenére is, hogy El Fonoll mindössze a saját honlapján reklámozza önmagát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés