ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Részeg ukrán vezérkar ötlete volt az Északi Áramlat felrobbantása

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az ukrán elnök hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását. A CIA tiltakozása ellenére Zaluzsnij pedig végigvitte a szabotázst.
Hirdetés
Ad image

„2022 májusában egy maroknyi magas rangú ukrán katonatiszt és üzletember gyűlt össze, hogy koccintsanak országuk figyelemre méltó sikerére az orosz invázió megállításában. Az alkoholtól és a hazafias érzésektől felbuzdulva valaki egy radikális lépést javasolt: az Északi Áramlat megsemmisítését.” – idézte a Wall Street Journal cikkét a Mandiner. Az amerikai lap értekezéséből kiderült, hogy a modern történelem egyik legmerészebb szabotázsakciójáról beszéltek abban a pillanatban. Azt pedig most nem a CIA, vagy Putyin szervezte. Hanem maga Volodimir Zelenszkij, aki sajátkezűleg hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását.

Barátoknak álcázták magukat

A frissen napvilágot látott információk szerint a támadáshoz egy kis bérelt jachtot használtak, hat fős legénységgel. A hajón kiképzett búvárok is tartózkodtak, akik között egy nő is volt. Ezzel azt a látszatot tudták kelteni, hogy csak egy baráti társaság indult el kirándulni. „Mindig nevetek, amikor a médiában találgatásokat olvasok valami hatalmas műveletről, amelyben titkosszolgálatok, tengeralattjárók, drónok és műholdak vesznek részt” – mondta egy tiszt, aki részt vett az akcióban. „Az egész dolog egy átmulatott éjszaka után és egy maroknyi ember vasszigorú elszántsága miatt született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért.” – tette hozzá.

Zelenszkij kezdetben jóváhagyta a tervet az előkészítésben résztvevő tisztek szerint, azonban akkor, amikor a CIA tudomást szerzett a dologról végül visszavonta a parancsot. Végül a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij volt az, aki a terv végrehajtását szorgalmazta. A lapnak nyilatkozó magasrangú tisztek elmondása szerint mindannyian legitim célpontnak tekintették a csővezetékeket. Beszámolójuk pedig megerősítette a német nyomozás egy részét. Ennek során a német hatóságok bizonyítékokat szereztek, többek között e-maileket, mobil- és műholdas telefonok kommunikációját, valamint ujjlenyomatokat és DNS-mintákat gyűjtöttek a szabotőröktől. A németországi vizsgálat azonban nem hozta Zelenszkijt közvetlenül kapcsolatba a titkos művelettel.

Figyelmenkívül hagyták a parancsot

A Wall Street Journal cikke részletekbe menően leírja, hogy végül hogyan is sikerült rászánniuk magukat a támadásra. Eszerint 2022. májusában egy paktum keretei között abban állapodtak meg az üzletemberek és a katonatisztek, hogy az előbbiek finanszírozzák a projektet, utóbbiak pedig végrehajtják. A felelős tiszt pedig Zaluzsnijnak jelentett végig a műveletről. A tervet ismerő négy személy szerint pedig Zelenszkij pár napnyi gondolkodás után jóváhagyta azt. A következő hónapban azonban a holland katonai hírszerző ügynökség, a MIVD tudomást szerzett a tervről, és figyelmeztette a CIA-t. Ezután értesítették Németországot és szólították fel Zelenszkijt arra, hogy állítsa le az akciót. Ez meg is történt, azonban Zaluzsnij figyelmen kívül hagyta a parancsot és módosította az eredeti tervet.

Ugyanakkor Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka tagadta, hogy köze lenne az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 robbantásához – jegyzi meg a The Wall Street Journal forrásokra hivatkozva.

A titkos küldetés megszervezésével egy maroknyi, tapasztalt tisztet bíztak meg, közrük Roman Cservinszkijt, aki kitüntetett ezredes volt. Ő jelenleg bírósági eljárás alatt áll, az ügytől független vádak miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés