ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hét férfi és egy nő fulladt a Balatonba

Balaton Fotó: Shutterstock
Balaton Fotó: Shutterstock
Idén nyáron 8 ember fulladt bele a Balatonba. Bár ez is már óriási számnak tűnik, a szakértők mégis optimisták, hisz csökkentek a halálesetek.
Hirdetés
Ad image

Az idei évben augusztus 15-ig tíz ember fulladt bele a Balatonba, közülük 8-an a nyári hónapokban vesztették életüket. Ez minimális csökkentést jelent az elmúlt évekhez képest – számolt be a Népszava az ORFK válaszai alapján. Tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 169 esetben 334 főt mentett ki, idén eddig 159 alkalommal 293-at. A mentések száma azonban ennél jóval magasabb, hiszen sokszor nem ők, hanem a vízimentők munkatársai érnek ki korábban. Bár pontos számokról nem lehet tudni, de tavaly körülbelül 2914 bajbajutottat láttak el.

„A vízhasználatnak nagyon egyszerű szabályai vannak: aki nem tud úszni vagy bizonytalan, az segédeszközök, elsősorban mentőmellény nélkül ne menjen a vízbe.” – mondta lapnak Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

Az ORFK adatai szerint az idei nyár eddigi „vízbefulladásszerű” eseményeinek jellemzője, hogy egy kivételtől eltekintve férfiak fulladtak vízbe. Az 55-85 év közötti áldozatok halálában alapbetegségek miatti rosszullétek, eszméletvesztések is szerepet játszottak. A fiatal, 21-37 év közötti áldozatok pedig megfelelő úszási képességek nélkül kerültek veszélyhelyzetbe fürdés vagy SUP, vízibicikli, gumimatrac használatakor. Ennek ellenére Bagyó nem ezeknek az eszközöknek a tiltásában, szabályozásában, hanem a tanításban hisz. „A víz aránytalanul gyorsan és súlyosan büntet. Nem érdemes kockáztatni, ha másnap is a családjával szeretne ebédelni. Nem véletlen fogalmazok keményen, 35 év alatt több mint 500 holttestet vettem ki az ország különböző vizeiből. Pedig, ha megfelelő védelemmel ellátták volna magukat, közülük sokan ma is élhetnének.” – mondta el a Népszavának.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés