ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem mindegy, mivel mosod meg a gyümölcsöt és a zöldséget

Fotó: Illusztráció / Shutterstock
Fotó: Illusztráció / Shutterstock
A zöldségek és gyümölcsök vitán felül egészségesek. Az azonban már koránt sem mindegy, hogy hogyan mossuk meg őket.
Hirdetés
Ad image

A gyümölcsök és zöldségek mindennapos fogyasztása remek módja annak, hogy egészségesek maradjunk. Mindössze arról kell meggyőződnünk, hogy előtte megfelelően megmostuk őket. Míg a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a nyers hús és hal milyen veszélyeket jelenthet az egészségre, sokan a zöldségeket és gyümölcsöket biztonságosnak tartjuk. Ennek ellenére évente 10-ből 1 ember betegszik meg nem biztonságos élelmiszer fogyasztása miatt. És ezeknek az élelmiszer eredetű megbetegedéseknek körülbelül 46%-a zöldség és gyümölcs fogyasztásából származik – írja a CNN.

Tény, hogy a legtöbb friss terméket a szabadban termesztik, ahol bárki vagy bármi hozzájuk férhet. Ez azt jelenti, hogy a szennyeződésen kívül a mosatlan termékek számos potenciálisan káros anyagot – köztük baktériumokat, gombákat, vírusokat és növényvédő szereket – tartalmazhatnak. Ráadásul mindezek a csomagolás, a tárolás vagy egyszerűen az előkészítési folyamat és a szállítás során is szennyeződhetnek. Gondoljunk csak arra, hogy milyen valószínűsége van annak, hogy mindenki, aki hozzáér a gyümölcshöz, ami a boltba kerül, megmosta a kezét vécézés után.

A termékek mosása

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb mód, ha a két kezünkkel mossuk meg a termékeket, hideg, folyóvíz alatt. Dörzsöljük meg alaposan a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a növényvédő szereket. Fontos, hogy soha ne próbáljuk meg tisztítószerrel vagy fehérítővel sikálni őket, mert a legtöbb zöldség és gyümölcs héja felszívja ezt az anyagot. Ezzel pedig nemcsak az ízük és az állaguk változik meg, de még veszélyessé is válnak.

Soha ne mosson termékeket mosószerrel vagy fehérítőszerrel, mivel egyes gyümölcsök és zöldségek héja porózus, és felszívhatja ezeket a vegyi anyagokat. Ez nemcsak az ízüket és az állagukat változtathatja meg, hanem az elfogyasztásukat is veszélyessé teheti. Válasszuk inkább az ecetet vagy a szódabikarbónát.

Előbbihez bor-, maláta vagy almaborecetre lesz szükségünk. Egy csésze vízhez fél csésze ecetet kell adni és 2-3 percig kell áztatni az élelmiszert, időnként átkeverve azt. Ezután öblítsük le alaposan hideg vízzel. Arra azonban számítsunk, hogy az ecet ízét könnyen átvehetik a gyümölcsök. Főleg, ha elfelejtjük időben kivenni azokat. A szódabikarbóna esetében már könnyebb dolgunk van. 1 deci vízhez körülbelül 0,8 gramm szódabikarbóna kell, ami bizonyítottan meggátolja a baktériumok elszaporodását. Itt nincs más dolgunk, mint 15 percig ebben a keverékben áztatni a zöldségeket vagy a gyümölcsöket. Ráadásul ez a kotyvalék az ecettel ellentétben meg se változtatja a termék ízét.

Így kezeld az egyes élelmiszereket

A gyümölcsök esetében a víz a legjobb módszer a szennyeződések eltávolítására. A csonthéjas gyümölcsöket, valamint az almát és az uborkát csak öblítsük le alaposan vízzel. Ez bőven elég a szennyeződések eltávolítására. A szőlő, az eper és más bogyós gyümölcsök, miután magas a víztartalmuk rendkívül könnyen megromlanak. Éppen ezért, ha mosottan tesszük el őket könnyebben megromlanak. A legjobb, ha a hűtőbe tesszük őket szárazon, miután eltávolítottuk a penészes darabokat.  

A kemény héjú (például tökfélék) vagy kemény héjú (burgonya, édesburgonya és gyökérzöldségek) termékeket zöldségkefével lehet addig súrolni, amíg tisztának nem tűnnek. A paradicsomokat egyszerűen leöblíthetjük folyó vízcsap alatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés