ACNEWS

Rossz hír a nőknek: búcsú a szép körmöktől

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy friss tanulmány szerint egyre több embernél vált ki allergiás reakciót a géllak. A legnagyobb gond a szakszerűtlen felhelyezéssel van.
Hirdetés
Ad image

Világszerte egyre többen lesznek allergiások a géllakk miatt – számolt be a Semmelweis Egyetem. Leggyakrabban a termékek folyton változó összetevői, illetve a nem szakszerű felhelyezés okozza az érzékenység kialakulását. Viszkető érzés, pirosság és apró vízhólyagok is kialakulhatnak a köröm körül és az ujjbegyeken a géllakk okozta allergiás reakciók következtében. Ezek sokszor nem azonnal, hanem az első használat után akár évekkel később is megjelenhetnek. Ha az érintettek lakkozott kézzel más testrészüket is megérintik – nyakat, mellkast, szemet, kézfejet – a panaszok ott is előfordulhatnak.

Könnyen bajba kerülhetünk

„A problémát leggyakrabban az okozza, ha a lakk nem szilárdul meg teljesen, és a körömszéleknél a folyékony anyagból valamennyi a bőrbe jut. Ez úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) okoz.” – mondta dr. Lőrinc Kende, a Semmelweis Egyem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa. A mellékhatások az immunrendszer válaszreakciója következtében akár néhány napon belül megjelenhetnek, és kialakulhat egy tartós, hosszú távú allergia.

A szakember szerint, ha ilyet tapasztalunk, akkor a lehető leggyorsabban szedessük le a lakkot. Ne próbálkozzunk otthoni eltávolítással, mert a reszelés során könnyen sérülhet a köröm vagy a körömágy, amivel csak nagyobb problémát okozunk. Ezután mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!  Helyi gyulladáscsökkentő, szükség esetén antibiotikumos krémekkel az allergiás reakció és esetleges felülfertőződése gyorsan gyógyítható, maradandó károsodást nem okoz.

Bőrallergológiai vizsgálattal, az úgynevezett epikután patch teszttel megállapítható, hogy az érintett páciens pontosan melyik összetevőre érzékeny. A vizsgálat során a bőrre allergénekkel átitatott lapocskákat helyeznek, melyeket negyven-hatvan perc után levesznek, a helyüket pedig bejelölik. Néhány nap elteltével, ha a területen bőrgyulladásszerű tünetek jelennek meg, akkor biztosan megállapítható az érzékenység. Így, ha az irriációt okozó összetevőt elkerüljük, nyugodtan tudjuk géllakkal festeni a körmünket továbbra is. Azonban csak óvatosan!

Nemcsak az allergiától kell félni

Dr. Lőrincz Kende szerint a a géllakk viselése nem csak allergiás reakciókat és gyulladást okozhat, hanem a körömszerkezet megváltozásával is járhat. Sok esetben a géllakk eltávolítása után a páciensek puha körmökre, érzékenységre, sérülékenységre, a körömlemez csíkozottságára panaszkodnak. Körömszépészeti beavatkozások esetében előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó – akár baktérium – kerül be a körömlemez alá. Az egyik leggyakoribb a zöld köröm szindrómának nevezett elváltozás, melyet a pszeudomonasz nevű baktérium okoz. Tünetei a körmön megjelenő kis zöld foltok, amelyből akár súlyosabb gyulladás is kialakulhat, illetve másodlagos gombás felülfertőződésre is hajlamosíthat. Éppen ezért csak szakképzett manikűröshöz forduljunk, akinek már van tapasztalata.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés