ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Megszűnnek az óvodai jelek – mert veszélyesek

Az óvoda dolgozói megpróbálták megkeresni a szökött lurkókat/fotó: pixabay
Az óvoda dolgozói megpróbálták megkeresni a szökött lurkókat/fotó: pixabay
A katicabogár örökre kirepül...Sokunk mind a mai napig emlékszünk arra, hogy mi volt az óvodai jelünk. De tényleg jobb ezt eltörölni? Vezethet traumához egy katica?
Hirdetés
Ad image

Hajó, autó, babakocsi, gomba, egér stb. – sokan még felnőttként is emlékeznek az óvoda jelképükre. Ez segített megtalálni a helyét a ruhájuknak vagy a hátizsákjuknak. Sok ember számára a változatos szimbólumok egyszerűen az óvoda részét képezik, és generációk óta rendkívül népszerűek. De ennek hamarosan vége lesz – legalábbis Bécsben. A város fokozatosan megszünteti a népszerű rajzokat. „Az a célunk, hogy a gyerekekhez ne rendeljenek automatikusan jelképeket, illetve, hogy a később érkező gyerekek olyan megmaradt szimbólumot kapjanak, amelyre nincs pozitív asszociációjuk” – mondta a krone.at-nak egy illetékes. Sok gyerek nem tud azonosulni egy olyan szimbólummal, amelyet nem ő választott, mint pl. egy gombával.

Az AcNews ennek kapcsán feltette a kérdést, miszerint tényleg traumatizálhatja az ovis jel a gyerekeket. Magyar Edina Mária pszichológus szerint azonban már a feltevés is irreleváns. „Én még gyerektől nem hallottam, hogy csúfolták volna az ovis jele miatt. A gúnyolódásnak, kiközösítésnek mindig más szokott lenni az alapja. De menjünk egy gondolattal tovább. A legtöbb óvodában a csoportoknak is külön jele van. Katica, madár, hasonlóan, mint a gyerekek saját jele esetében. Akkor nekik csoportterápiát kéne tartani? Azért kapnak ilyen tárgyakat a gyerekek, mert nincsen mögöttes tartalmuk ekkor még. Nem tudja, hogy mit jelképezhet a süni, az csak egy süni. Ezek az ovis jelek mindössze arra szolgálnak, hogy az egymilliárd ruha közül ki tudják válogatni a gyerekek a sajátjukat. Arra, hogy tudják a szülők, óvónők, hogy melyik darab kié. Pusztán gyakorlati haszna van” – mondta el lapunk megkeresésére a gyermekpszichológus.

Egyszóval a gyerekeket nem traumatizálja az, hogy milyen jelük van. Magyar Edina szerint, aki önmaga is gyakorló anyuka, a legtöbb gyerek legjobb esetben is csak a barátai jelével van tisztában. Ha pedig nem is szerette feltétlen a jelét, akkor se fog felnőtt korára ezzel pszichológushoz fordulni. Ha egyáltalán emlékezni fog arra, hogy mi volt belehímezve a ruháiba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés