ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bravúros műtéttel mentették meg a kislányt a Heim Pál orvosai

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Magas lázzal és tudatzavarral került egy kislány a Heim Pál sürgősségi osztályára. Kiderült, többszörös koponyaalapi tályogképződése van.
Hirdetés
Ad image

A Heim Pál Gyermekkórház Facebook oldalán számolt be arról, hogy egy kislány magas lázzal és tudatzavarral került be a sürgősségi osztályukra. Az ideggyógyászati és radiológiai konzílium során kiderült, hogy többszörös koponyaalapi tályogképződés miatt került kritikus állapotba a gyerek. A gyermek állapota folyamatosan romlott, miközben egyre zavartabbá vált a magas láz miatt. Mielőbbi beavatkozásra volt szükség. A fül-orr-gégészek feltárták a garat melletti régiót, hogy utat találjanak a tályoghoz. Ekkor vált biztossá, hogy koponyaalapi műtétre lesz szükség. Azonban ez speciális szaktudást igényelt, amihez csak néhány sebész ért az országban.

A legtöbb szakorvos azonban messze a klinikától, külföldön vagy vidéken tartózkodott. Végül Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központjának Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinika Oldalsó koponyaalapi-sebészeti munkacsoportjának vezetője érkezet meg a csapatával a klinikára. Többórás sürgősségi műtétet követően sikerült megmenteniük a kislány életét. „A műtét nem volt kockázatmentes, de sikerült. Életet mentett. Már másnapra sokat javult a kislány idegrendszeri állapota, elindult a gyógyulás útján. Természetesen van még teendőnk bőven az idegrendszeri rehabilitációja a Neurológiai Osztályunkon megkezdődött. Emellett vissza kell adni a hallását is az érintett oldalon, erre kollegáinknak itt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben kb. fél év múlva lesz lehetőségük, egy csontvezetéses implantáció segítségével.” – olvasható a kórház közleményében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés