ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Biblikus fát élesztettek újra

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A Júdeai-sivatagban talált 1000 éves titokzatos magból feltámadt fa, az amit megannyiszor említettek már a bibliában.
Hirdetés
Ad image

Tudósok felélesztettek egy titokzatos, 1000 éves magot, amelyet a Júdeai-sivatagban fedeztek fel, és a belőle kinőtt fa egy, a Bibliában említett, elveszett nemzetséghez tartozhat.

A kutatóknak csaknem 14 évükbe telt, hogy fát növesszenek az ősi magból, amelyet a régészek az 1980-as évek végén ástak ki egy barlangból. A „Sába” névre keresztelt, rejtélyes példány mostanra mintegy 3 méter magasra nőtt, ami azt jelenti, hogy a tudósok végre leírhatják teljes értékű tulajdonságait. DNS-, kémiai és radiokarbon-elemzéseket is el tudtak végezni a fán, amelyek új nyomokat tárnak fel eredetéről.

A mag, amelyből Sába nőtt, Kr. u. 993 és 1202 közé datálható. Valószínűleg egy mára kihalt fa populációból maradt fenn, amely a mai Izrael, Palesztina és Jordánia területét magában foglaló Dél-Levantéban létezett, és ez az első ilyen fajta, amelyet ott találtak. A kutatók szerint a teljesen kifejlett példány lehet a bibliai „tsori” – a balzsam, amelyet a Genezisben, Jeremiás és Ezékiel könyvében a gyógyítással hoznak összefüggésbe – forrása.

„A bibliai ‘tsori’ azonossága régóta vita tárgyát képezi” – írták a kutatók a tanulmányban. Az anyag Gileád történelmi régiójához kötődik, amely a Jordán folyótól keletre, a Jarmuk folyó és a Holt-tenger északi vége között fekszik.

A kutatók azonosították, hogy Sába a Commiphora nemzetséghez tartozik, amely a mirha- és tömjénfélék (Burseraceae) családjába tartozik, amely nagyjából 200 élő növényfajt foglal magában. A Commiphora növények főként Afrikában, Madagaszkáron és az Arab-félszigeten találhatók. Egyelőre nem világos, hogy a Sába melyik fajhoz tartozik, mivel a fa még nem virágzott, és így nem termelt olyan szaporítóanyagot, amelyre a tudósoknak szükségük lenne a részletesebb elemzések elvégzéséhez – írja a LiveScience.

A Sába leveleinek és gyantájának kémiai elemzése kimutatta, hogy a fa gazdag pentaciklusos triterpenoidokban, amelyek gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező biológiailag aktív vegyületek. A levelek és a szárak a tanulmány szerint magas szkvalén-tartalommal is rendelkeztek, amely egy természetes, olajos anyag, antioxidáns és bőrsimító tulajdonságokkal rendelkezik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés