ACNEWS

2024. September 27.   |   Adalbert napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Harry Potter gyászol: meghalt Maggie Smith

Maggie Smith / Fotó: Shutterstock
Maggie Smith / Fotó: Shutterstock
Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Maggie Smith brit színésznő, a Harry Potter filmek McGalagony professzora, számos elismerés birtokosa.
Hirdetés
Ad image

„Békésen hunyt el a kórházban szeptember 27-én, pénteken kora reggel. Zárkózott ember volt, a barátai és a családja körében érte a halál. Két fiút és öt szerető unokát hagyott hátra, akiket lesújtott rendkívüli édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése. Köszönjük a kedves üzeneteket és a támogatást, és kérjük, hogy ezekben az időkben tartsák tiszteletben a magánéletünket” – tette közzé a BBC a színésznő két fia, Toby Stephens és Chris Larkin nyilatkozatát.

Az angol színésznő 1934. december 28-án született Margaret Natalie Smith néven. Egyike volt azoknak, akik mind a színpadon, mind a filmvásznon maradandót alkottak, hetven éven át át megkerülhetetlen szereplője volt Nagy-Briannia színészi életének. A világhírt persze elsősorban filmszerepeinek és filmes elismeréseinek köszönhette. Két Oscar díjat nyert, az elsőt az 1969-es Jean Brodie kisasszony című film főszerepéért ítélték oda neki, a második szobrocskát az 1978-as Kalifornai szvitben nyújtott alakításáért kapta, mint a legjobb női mellékszereplő. Négy további Oscar-jelölés mellett öt BAFTA, négy Emmy, három Golden Globe és egy Tony díjjal jutalmazták alakításait.

Elismerései közül kiemelkedik a II. Erzsébet királynőtől kapott „Dame” kitüntetés, amelyet a művészetekért tett jelentős munkásságáért vehetett át.

A színésznő karreirje az ötvenes években indult, hatvannál is több filmben és hetven színdarabban láthatták őt a nézők. Kései filmszerepei közül a legemlékezetesebb a Harry Potter filmek Minerva McGalagony professzora, a sorozatok rajongói pedig a Downton Abbey című monumentális alkotás Violet Crawley-jaként zárták őt a szívükbe.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés