ACNEWS

Ezrével szerelnek le a rendőrök – Veszélyben a közbiztonság

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Több ezer rendőr döntött úgy, hogy szögre akasztja az egyenruháját. A belügyminiszter megkongatta a vészharangot.
Hirdetés
Ad image

Soha nem látott leszerelési hullám és rendőrhiány miatt főhet a feje Szlovákia belügyminiszterének – adta hírül az Infostart. Fontos határidő járt le ugyanis északi szomszédunkban szeptember 30-án. Egy jogszabály értelmében a szlovák rendőrök hétfő éjjelig kedvező feltételekkel nyújthatták be lemondásukat. Ily módon a leszerelők részesülhettek a szolgálati nyugdíj 14,5 százalékos valorizálásában. A rendőrszakszervezet becslése szerint az év végéig közel kétezren vethetik le az uniformist. Ezt Pavol Paračka, a szakszervezet elnöke egyenesen riasztónak tartja. Az elnök a leszerelések mértékének illusztrációjaként megemlítette, hogy például a Nyitrai Kerületi Igazgatóságon épp kétezren dolgoznak.

Bár Szlovákia belügyminisztériuma igyekezett megfékezni a tömeges felmondásokat, de nem jártak sikerrel. A kilépési hullám nyomában olyan rendőrhiány következhet be, amelyet a lakosság is megérezhet a mindennapokban. Az állampolgárokra váró eseményeket is részletezte Paračka. Szerinte előfordulhat, hogy a jövőben hosszabb időbe telik, amíg a járőrök kiérkeznek a helyszínre. Ugyancsak elhúzódhat a bűncselekmények és szabálysértések dokumentálása is. A szakszervezet elnöke elmondta, már a kilépések előtt is óriási hiány mutatkozott például bűnügyi nyomrögzítőkből. A jövő évtől kezdve ők is sokkal kevesebben lesznek.

A szolgálati nyugdíjra jogosult, tapasztalt rendőröket elsősorban a szolgálati nyugdíj idei rendkívüli emelése motiválta arra, hogy befejezzék a munkát. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter azonban bízik abban, hogy végül lényegesen kevesebben nyújtják be a felmondásukat. A belügyminisztérium elsősorban több juttatással próbálja rávenni a rendőröket a maradásra. A tapasztalt rendőrök számára ötezer eurós bónuszt ajánlottak, ha legalább három évvel meghosszabbítják a szerződésüket. Ezen túlmenően minden rendőr havi fizetéséhez 200 eurós lakhatási támogatást biztosítottak. A válságos közbiztonsági krízis miatt a belügyi tárca aktívan kommunikál a rendőrökkel a kéréseikről és a javaslataikról. Mindezek mellett szeretnék egyszerűsíteni a toborzási folyamatot, hogy a rendőri állomány stabilizálható legyen. „Négyezren szeretnének belépni a testületbe, de gyakran olyan alapvető dolgok miatt buknak el a jelentkezők, mint például a szemüvegviselet. Az ilyen dolgokon változtatnunk kell” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés