ACNEWS

Kiderült, ki gyártotta a két kézben robbanó csipogókat

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Lehetett sejteni, de most már biztos, hogy a felrobbantott csipogókat Izraelben gyártották. Hamis cégek miatt gondolták, hogy Európában készültek.
Hirdetés
Ad image

A távol-keleti cégek készülékeinek látszó csipogókat és rádiókat az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad fejlesztette ki, és titokban Izraelben gyártották – jelentették meg nem nevezett izraeli, arab és amerikai biztonsági szolgálatokra hivatkozva.

A csipogók elemeit nagy erejű robbanóanyaggal készítették elő, amelyek gyakorlatilag észrevehetetlenek voltak. Egy titkosított üzenettel robbantották fel őket. Az eljárás célja az volt, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák

Az üzenet dekódolásához egyszerre két gombot kellett megnyomni – hogy lehetőleg mindkét kezüket megsebesítsék, és így mozgásképtelenné tegyék a címzettet. A jelentésnek eleinte nem volt hivatalos megerősítése. A Hezbollah csak február óta osztogatta tagjai között az AR924-es csipogókat. A mobiltelefon előfutáraival nem lehet telefonálni, de üzeneteket fogadni igen. A Hezbollah szempontjából az volt az előnyük, hogy a mobiltelefonokkal ellentétben nem lehet őket lokalizálni.

A Hezbollah a csipogókat egy tajvani cég alkalmazottjától vásárolta, aki nem tudta, hogy a készülékek valójában Izraelből származnak, és robbanóanyaggal voltak előkészítve – írja a krone.at.

A robbanásokban legalább 39 ember meghalt, és mintegy 3000-en megsérültek, néhányan közülük súlyosan. Az áldozatok többsége a Hezbollah tagja volt. Voltak azonban civil áldozatok is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés