ACNEWS

Oda a remény: összetört a hazai lombikbébi program

Az 5 hónapos kislány súlya alig érte el a 3 kilót IIllusztráció. Pixabay
Az 5 hónapos kislány súlya alig érte el a 3 kilót IIllusztráció. Pixabay
Kiadták a vészjelzést. Az állami szerepvállalás dacára radikálisan visszaestek a reprodukciós eljárások, és az ezt követő lombikbébi-születések.
Hirdetés
Ad image

Idestova öt éve, hogy az állam átvette a meddőségi magánintézetektől az úgynevezett lombikbébi kezelések végzését, az eredmények azonban elmaradnak a várttól – írta meg az economx. Jelenleg a reprodukciós eljárások koordinációjáért az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) keretén belül működő Humánreprodukciós Igazgatóság (Igazgatóság) felel.

A reprodukciós eljárásokhoz kapcsolódó kapacitásbővítés lassan zajlik, nem épültek új lombikbébi centrumok, a szakemberek utánpótlásának kinevelése sem történt meg. Elmaradtak a műszerfejlesztések is, a hazai intézmények e tekintetben sem teljesítik a nyugat-európai sztenderdeket. Mindez azt eredményezte, hogy az amúgy is teljes kapacitással működő intézetek nem voltak képesek több új beteget ellátni, holott a kezelésekre volna igény. Jelenleg Magyarországon 300-400 ezer olyan pár él, akik gyermekre vágynak, azonban valamilyen okból természetes úton nem alakul ki a terhesség – és e párok száma folyamatosan emelkedik.

Magyarországon 2023-ban 85 ezer újszülött jött világra, közülük 2300 lombikbaba volt. Jelentősen nőtt azoknak a magyar meddő pároknak a száma, akik külföldön kérték a reprodukciós eljárást. A jelenség mögött többek között a hazai egészségügyi rendszer jogi és szakmai korlátozottsága, a külföldi kezelések magas színvonala és elérhető ára, valamint a jobb sikerességi ráta áll.

A lombikbébi kezelésekkel kapcsolatos tarthatatlan helyzetet a közelmúltban Pintér Sándor belügyminiszter is jellemezte, véleménye szerint Magyarországon megközelítőleg évi 30 ezer beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a termékenységi zavarral küzdő párokat megfelelően el tudják látni. Jelenleg a rendelkezésre álló humánerőforrással és infrastruktúrával ennek nagyjából csak a felére képes a rendszer, mintegy 50 milliárd forintos többletkiadás mellett. (A lombikbébi eljárás sikerességi rátája 20-30 százalék. 2021-ben 12 237 beavatkozásból 2035 gyermek jött világra – a szerk.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés