ACNEWS

Noszály Sándor börtönből a pszichiátriára került

Fotó: RTL
Fotó: RTL
A legjobb szakemberekből álló team állt össze, hogy meggyógyítsák a mentálisan beteg teniszcsillagot. Pár hét múlva újra a régi lehet.
Hirdetés
Ad image

Noszály Sándor Amerikában börtönbe, most pedig egy budapesti pszichiátriára került a betegsége miatt. Családja a repülőtéren várta, amint leszállt, már vitték is a klinikára. „Mire Sándor hazatért, már minden elő volt készítve arra, hogy megkezdhessék a kezelését. A családja aggódott érte, így már a kintléte alatt konzultáltak orvosokkal. Az ország legjobb csapata állt össze, hogy együtt segítsenek rajta. Pszichoterápia és gyógyszeres kezelés szükséges. Jó néhány hétbe telhet, mire elhagyhatja az intézményt és újra a régi önmaga lesz” – mesélte a Blikknek az informátora.

De mi az a mentális betegség, amiben Noszály Sándor szenved? Nos, a bipoláris zavar egy endogén eredetű hangulatszabályozási zavar, ami jellemzően azoknál alakul ki, akinek a családjában volt hasonló problémával küzdő személy.

„Minden embernek van egy normál hangulati sávja, amin belül ingadozik. A bipoláris zavaros betegeknél ez a sáv pozitív és negatív irányba is huzamosabb ideig kileng” – magyarázta a lapnak Vujovich Rita klinikai szakpszichológus. „Amikor nagyon fent vannak, az a mániás szakasz, ilyenkor fellazulhat a realitással való kapcsolat, ítélőképesség, saját maga és a világról való gondolkodás, téveszmék rohanják meg. Előfordulhat, hogy a személy napokig nem alszik, annyira felemelkedik az aktivitás szintje. A másik a depressziós szakasz, amikor nagyon mélyre kerülnek. Mindkét állapot nagyon veszélyes, és a szuicid kockázat is magasabb. A szakember szerint általában hosszútávú gyógyszeres kezelés képezi a terápia alapját, illetve a megfelelő pszichoterápia jelentősen növeli a kezelés hatékonyságát, az állapot stabilizálását.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés