ACNEWS

Elkészült Magyarország félelemtérképe

Megint két százalékkal csökkent azok száma, akik éjjel is biztonságban érzik magukat az utcán. Mutatjuk Magyarország félelemtérképét.
Hirdetés
Ad image

Egy friss felmérés alapján kiderült, hogy a válaszadók 81,9 százaléka érzi magát biztonságban. Ez a szám első ránézésre egészen jónak tűnhet, azonban a Pénzcentrum rámutatott arra, hogy egy évvel ezelőtt ez a szám még 83,6 százalék volt.

Régiós szintet vizsgálva kijelenthető, hogy a közép-dunántúli régióban élők érzik magukat a leginkább biztonságban. Itt a válaszadók 89,8 százaléka mondta ezt. De hasonlóan magas arány jellemző a nyugat-dunántúli régióra is (89,3 százalék). A lista másik végén a budapestiek és az észak-magyarországi régióban élők vannak. Itt a válaszadók 77,6, illetve 74 százaléka állította csak, hogy biztonságban érzi magát.  

Nem mérséklődött a különbség a nemek tekintetében. A férfiak majdnem 15 százalékkal nagyobb arányban érzik magukat biztonságban (90,5 százalék) sötétedés után, mint a nők. A nemeken túl a kor, a jövedelmi helyzet, a végzettség és a családi állapot is befolyásolja a biztonságérzetet. A felmérésből kiderült, hogy a fiatalabbak, tehetősebbek nagyobb biztonságban érzik magukat, míg az alacsonyabb végzettségűek, özvegyek, elváltak jobban félnek.

Érdekesség, hogy a lap beszámolója szerint a rendőrségbe vetett bizalom is hatással van a sötétedés után közterületen érzett biztonságérzetre. Azon személyek körében, akik a 0-10-ig terjedő skálán alacsony értéket jelöltek meg a rendőrségbe vetett bizalom kapcsán kevésbé érzik magukat biztonságban az utcán. A 0-2 közé értékelőknek mindössze 70,3 százaléka érzi magát biztonságban, míg a 9-10 közötti értéket megadók körében ez az arány 87,3 százalék.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés