ACNEWS

Veszélyes-e a csókolózás a gluténérzékenyeknek?

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Sokakat foglalkoztató kérdésre kerestünk választ és most azt is elmondjuk, szükséges-e a "gluténmentes csók".
Hirdetés
Ad image

Sokkolóan hathat a diagnózis, amikor az orvos közli: gluténérzékenyek vagyunk és egy életre le kell mondanunk kedvenc péksüteményeinkről. A szakemberek szerint azonban az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdés mégis az: „Cöliákiásként csókolózhatok a párommal, miután glutént evett?”

Amint az a Science Alert cikkéből kiderült: a félelem nem alaptalan. Felmérések szerint a lisztérzékeny betegek 40 százaléka óvatosabban ad szájrapuszit, ha tudja, hogy partnere nem sokkal korábban glutént tartalmazó finomságot evett. Az internet bugyraiban pedig bőven találunk olyan rémtörténeteket, amelyek az ajkak berepedezésétől kezdve a gyomorfájáson keresztül egészen a kínzó hasmenésig mindenféle, szörnyű tünetről számolnak be egy „gluténos” csók után.

De valóban átadható a glutén ilyen formában? Most egy szűk merítésből végzett, ugyanakkor biztató eredményeket hozó kutatás részleteiről számoltak be egy amerikai, gasztroenterológiai konferencián.

Ebből pedig kiderült: a csókolózás nem jelent komoly veszélyt a legtöbb lisztérzékeny számára. Különösen, ha kellő körültekintéssel történik a nyálcsere. A kutatásban tíz pár vett részt: egyikük lisztérzékeny volt, a másik viszont nem. Az egészséges félnek tíz darab sós kekszet kellett megennie, majd öt perc elteltével tíz másodpercen keresztül csókolhatta partnerét. A következő körben ugyanez történt, annyi eltéréssel, hogy evés után egy pohár vizet (kb. 1,5 dl) is megittak a csók előtt.

Amint kiderült, senkinél nem jelentkeztek kínzó tünetek a csókot követő 12 órában. Csupán egyetlen esetben mutattak ki glutént a vizeletben, de még akkor is elenyésző mennyiségben. A szájban kimutatható koncentráció a legtöbb esetben 20 ppm (millióból húsz egység) alatti volt – ez az a határérték, amit világszerte elfogadnak a gluténmentes termékeknél.

„Ha szeretnénk vigyázni lisztérzékeny szeretteinkre, az ételkészítés módja sokkal fontosabb, mint a csókolózás” – tanácsolja egy gasztroenterológus.

Aggodalomra tehát semmi ok. Amennyiben viszont biztosra szeretnénk menni, várjunk legalább egy órát gluténfogyasztás után, vagy kérjük meg partnerünket egy gyors fogmosásra. Így pedig még az élmény is kellemesebb lesz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!