Az olasz kultúra szívében komoly változás zajlik: a presszókávé ára az egekbe szökik, és a hagyományos kotyogós újra hódít. A kapszulás kávé helyett egyre többen térnek vissza ehhez a klasszikus módszerhez – a kávépiaci válság még a legmélyebben gyökerező szokásokat is felforgatja.
A drágulás hátterében a nyerskávé árának növekedése és a kávétermelő országok kedvezőtlen időjárása áll. A presszók ára 2021 óta 20 százalékkal emelkedtek, és a szakértők szerint az árak tovább nőhetnek. A fogyasztóvédelmi szervezetek adatai szerint az olasz nagyvárosokban 2021-ben átlagosan 1,04 euróba került egy eszpresszó, 2025 augusztusára viszont már 1,25 euróba – 20,6 százalékos emelkedés négy év alatt. A legdrágább Bozenben (1,40 euró), míg a legolcsóbb Kalabriában. Egy 2 eurós presszó ára ma már nem tűnik elképzelhetetlennek – írja a krone.at.
Az AstraRicerche intézet felmérése szerint ma már a fogyasztók 55 százaléka inkább a kotyogóst részesíti előnyben, míg 2021–2023 között még a kapszulás kávé állt az első helyen.
Évente 6 milliárd csésze presszót szolgálnak fel Olaszország kávézóiban, a költségek pedig 2021 óta 6,2 milliárd euróról 7,5 milliárd euróra emelkedtek, változatlan fogyasztás mellett.
„A kávészünet nem csupán egy termék fogyasztása, hanem mindennapi szokás. A drágulás azonban egyre több olaszt kényszeríthet arra, hogy ritkábban üljön be a bárba, és inkább az otthoni kotyogós készítse el az italát” – mondta Gabriele Melluso, az Assoutenti fogyasztóvédelmi szervezet elnöke.
A pörkölők szerint a következő hónapokban további áremelkedés várható. A nyerskávé ára ugyanis rekordszintet ért el, részben a klímaváltozás miatt. Szakértők figyelmeztetnek: 2050-re a világ kávétermő területe akár a felére csökkenhet.