ACNEWS

Cukorbetegek réme: három humán inzulin is hiánycikk

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Gyártási gondok és piaci fennakadások állnak az inzulinhiány hátterében.
Hirdetés
Ad image

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában – írja a Pénzcentrum  az egészségügyi államtitkár által háziorvosoknak küldött levele alapján.

„2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről” – írta június 26-án kelt levelében dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár. A levelet dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában. A portál információi alapján a háttérben feltehetően gyártási gondok, piaci megfontolások állnak. 

Az egészségügyi államtitkár kiemelte: „Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.” 

Mint ahogy a Pénczentrum is írja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiány listáján jelenleg három human insulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés