ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin bajban: Mi legyen Prigozsin holttestével?

Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Hősként vagy árulóként temessék el?
Hirdetés
Ad image

Prigozsin, a Wagner főnöke repülőgép-szerencsétlenségben halt meg a héten. Halála most választás elé állítja a Kremlt: „Putyin szakácsát” hősként vagy árulóként kell eltemetni? Ki temesse el, mikor temesse el, hova temesse, és ki mondja a gyászbeszédet?

Az továbbra is rejtély, hogy valójában milyen státusza volt Wagner-főnöknek a Kremlben. Erre nem derített fényt az orosz elnök Prigozsin haláláról szóló beszéde sem.

Pénteki beszédében a Kreml uralkodója azt mondta, hogy a Wagner főnöke „súlyos hibákat” követett el, de egy lélegzetvétellel úgy jellemezte őt, mint aki elérte a „szükséges eredményeket”.

Kérdéses, hova legyen eltemetve, milyen szertartással, és mindenekelőtt az, hogy ki rója le utolsó tiszteletét.

Prigozsin földi maradványai jelenleg egy hullaházban vannak az oroszországi Tverben, ahol a repülőgép lezuhant. Amióta a baleset holttesteit odavitték, a hullaház területét szigorúan elkerítették.

Az ortodox hagyomány szerint az orosz állampolgárokat általában a haláluk utáni harmadik napon temetik el. Előtte a nyitott koporsónál a barátok, rokonok búcsút vehetnek az illetőtől. Mivel egy Wagner-harcos szerint Prigozhin holtteste a felismerhetetlenségig elégett, ez az ő esetében valószínűtlennek tűnik.

Ha a Kreml megadja neki a hős státuszát, Prigozsint teljes katonai tiszteletadással temetik el Moszkva északi részén, az úgynevezett „Haza védelmezőinek panteonjában”. Ebben az esetben maga az orosz elnök is megjelenne a temetésen – írja a blick.ch

Ez a forgatókönyv azonban meglehetősen valószínűtlen. Peszkov szóvivő pénteken azt mondta, hogy az elnöknek „sok elfoglaltsága van”, ezért nem lehet megválaszolni, hogy részt vesz-e Prigozsin temetésén.

De azt se szeretné a Kreml, hogy a nyilvános temetés zavargásokba vagy zendülésbe torkolljon…
Nagy a dilemma: mikor, hol, hogyan, kik által…

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés