ACNEWS

Micsoda szégyen: félnek a zivatartól az F35-ös vadászgépek

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az F-35-ös vadászgép évek óta csak napos szép időben képes repülni, mert a villámvédelmi rendszere nem működik megfelelően.
Hirdetés
Ad image

Egy kis zivatar is túl veszélyes a világ leghalálosabb vadászrepülőgépének. Az F-53A Lightning II – „Blitz II”, ahogy a repülőgépet hivatalosan nevezik – műszaki problémák miatt kénytelen elkerülni a villámlást.

Már korábban is felvetült ez a probléma, de még mindig nem sikerült megoldani. Legutóbb a gyártó, a Lockheed Martin tavaly nyárra jelentette be, hogy a repülési korlátozásokat fel tudja oldani. Egy évvel később azonban még mindig érvényben vannak.

Az F-35-ös nem közelítheti meg a zivatarokat 40 kilométernél közelebb – ellenkező esetben a gép lángba borulása fenyeget. Az ok egy olyan rendszer károsodása, amely megvédi a repülőgépet a villámlástól.

A Lockheed Martin hadiipari vállalat alkalmazottjai az érintett rendszer „újratervezésén” dolgoznak, de részletes terv még nincs.

Az elmúlt években az F-35-ös esetében többször is beszámoltak meghibásodásokról. Voltak jelentések a pilótafülke légnyomásával kapcsolatos problémákról, téves riasztásokról, hajtóműproblémákról, a pontatlan fedélzeti fegyverről – írja a blick.ch.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés