A karácsonyfák az ünnepi időszak elmaradhatatlan jelképei. Az igazi fák varázsát azonban néha megrontják a tűlevelek, ami miatt gyakran kell porszívózni.
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem genetikusai viszont most innovatív lépéseket tesznek, hogy orvosolják ezt a gyakori problémát.
Az elmúlt négy évtizedben egy olyan géntechnológiával módosított karácsonyfa kifejlesztésén dolgoztak, amely három kulcsfontosságú előnnyel járna: gyorsabb növekedési ütem, nagyobb szimmetria és hosszabb idejű tűtartás – írja az Interestin Engineering.
A sajtóközlemény szerint a csapat „elit” Fraser fenyőfákat termesztett, amelyek az észak-karolinai Appalache-hegységben őshonosak, és Amerika karácsonyfa fajtáinak több mint 98%-át teszik ki.
A kutatók több mint 30 000 fa közül szigorú szelekciós eljárás során választották ki a legjobb 25 fát, amelyeket ezt követően szaporítottak, és 2018-ban elültettek egy hathektáros ültetvényen. Ezen több mint 1000 fa található, amelyek közül néhány már magtermő tobozokat termel.
Minden egyes toboz akár 100 magot is ad, amelyeket a kutatók aprólékosan összegyűjtenek a további vizsgálatokhoz. Ezek a magok végül egy újonnan épített vetőmag-feldolgozó üzemen keresztül jutnak el a termelőkhöz, amely a tervek szerint 2026 és 2028 között kezdi meg a magok forgalmazását.
„Fáink mind a termelők, mind a fogyasztók életét megkönnyítik majd” – mondta Justin Whitehill, a genetikai program igazgatója.
A genetikailag módosított karácsonyfák nemcsak gyorsabb növekedési üteműek és esztétikusabb szerkezetűek lesznek, hanem a hosszabb ideig képesek lesznek megtartani tűleveleiket.
„A genetikailag javított fáink évente 1-2 centivel nagyobbra nőttek” – mondta Whitehill. „Így ahelyett, hogy 7-8 évet kellene várniuk arra, hogy egy fa elérje a tipikus kereskedelmi magasságot, a termesztőknek talán csak 6-7 évet kell várniuk.”
A kutatók úgy vélik, hogy ha a termesztők 2030-ig elültetik a kutatóállomásról származó génmódosított fát, akkor 2036-ra már forgalomba is tudják hozni.