ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

India muszlim ellenes állampolgárságot vezetett be

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Tüntetések törnek ki India szerte. A rendőri jelenlétet megerősítették. A törvény kritikusai cinikusnak nevezik az időzítést.
Hirdetés
Ad image

Indiában tüntetések törtek ki amiatt, hogy Narendra Modi kormánya az országos választások előtt bevezette a korábban is vitatott állampolgársági törvényt. A törvény vallásalapú állampolgársági tesztet vezet be abban az országban, amely – legalábbis hivatalosan – a szekularizmusra (vallástalan társadalomra) esküszik. A kritikusok szerint a törvény diszkriminálja a muszlim menedékkérőket.

A módosítás felgyorsítja az állampolgárság szerzését az Indiával szomszédos országokból érkező hindu, szikh, keresztény vagy más vallási kisebbségekhez tartozó menekültek számára – kivéve, ha muszlimok. Ennek következtében a kedvezmények nem terjednek ki például a mianmari Rohingyákra, a pakisztáni Ahmadiyyákra vagy az afganisztáni Hazarákra.

A parlament 2019-ben fogadta el a törvénymódosítást, de Modi kormánya azóta halasztgatta a végrehajtását. A törvény ellen hónapokig tartó tüntetések során országszerte több mint 100 ember vesztette életét, többségük muszlim.

Hétfőn, miután a kormány kihirdette a törvényt, tüntetések törtek ki. Rendőri erőket vetettek be, mivel a feszültség egyre nőtt – írja az Aljazeera.

Jogászok és a kormány kritikusai a törvény végrehajtásának időzítését is megkérdőjelezték – mert azt pont a ramadán előestéjén hirdették ki, és csak hetekkel a várhatóan áprilisban és májusban tartandó országos választások előtt.

A Modi-kormány korábban már összekapcsolta a törvénymódosítást egy másik ellentmondásos kezdeményezéssel, amely több millió olyan személy kitoloncolásához vezethet, akik generációk óta Indiában élnek, de nem rendelkeznek felmenőik jogállását igazoló személyazonosító iratokkal. Muszlim csoportok és jogvédők szerint a két törvény kombinációját arra lehetne felhasználni, hogy India 200 milliós muszlim lakosságának tagjait célba vegyék.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés