ACNEWS

A CIA szerint Oroszország fél év múlva megnyeri az ukrajnai háborút

Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
Nagy bajban van Ukrajna, az amerikai titkosszolgálat szerint se elég lőszere, se katonája nincs a győzelemhez.
Hirdetés
Ad image

Nem véletlenül kongatja a vészharangot Zelenszkij, jelen pillanatban esélye sincs Ukrajnának a győzelemre az oroszok ellen. William Burns, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatója is erről beszélt a héten. Szerinte Ukrajna elveszíthet a háborút az év végére. Jelentős a lőszerhiány fronton. Emiatt a hazájukat védő ukránok akármilyen elszántak is, az oroszok elleni győzelemhez vezető úton, tehetetlenek. Szinte lasszóval kell fogni az embereket a seregbe. Ugyanis azt a hazafiak is tudják, hogy megfelelő felszerelés, muníció hiányában a biztos halál vár rájuk. Naponta százszámra esnek el a katonák, ezért sokan inkább elbujdosnak a sorozás elől.

A legfejlettebb hét ország, a G7-ek külügyminiszterei az olaszországi Capri szigetén találkozót tartottak, amelynek központi témája Ukrajna katonai és pénzügyi segélyezése. Többen a légvédelem sürgős megerősítését szorgalmazták. Így tett Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője is. Aki szerint a Nyugatnak gyorsabban kell döntéseket hoznia, mert nem engedheti meg magának Putyin győzelmét. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is arról beszélt az egyeztetés után, hogy Ukrajna nem lesz képes megvédeni magát, ha a szövetség tagjai nem fokozzák a támogatását. A G7 miniszterei végül több katonai felszerelés szállításáról állapodtak meg. A találkozó záródokumentumának tervezete szerint „Ukrajna légvédelmi képességeinek megerősítése a legjobb módja az életek megmentésének és a kritikus infrastruktúra védelmének”.

Az Európai Tanács végül arról döntött, hogy az Európai Unió hét PATRIOT légvédelmi rendszert nyújt Ukrajnának.  A kétségbeejtő helyzet miatt úgy tűnik, hogy az amerikai republikánusok szíve is megenyhülhet. Joe Biden amerikai elnök három részre bontotta azt a százmilliárd dolláros katonai segélycsomagot, amelyet a világ három fő konfliktusos régiójába szán. A képviselők külön szavaznak az Ukrajnának juttatható 60,8 milliárd dolláros, az Izraelnek juttatható 26,4 milliárd dolláros és a Tajvannak odaítélhető 8,1 milliárd dolláros segélycsomagról – idézte a vg.hu a BBC-t. 

i .

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés