ACNEWS

A franciák a nyaralóhelyeken is kérhetik az oltást

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma - mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az oltási hajlandóság növelése érdekében hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni, "beleértve a nyaralási övezeteket vagy azt a helyet, ahol éppen tartózkodnak" a franciák.

Hirdetés
Ad image

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma – mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az oltási hajlandóság növelése érdekében hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni, „beleértve a nyaralási övezeteket vagy azt a helyet, ahol éppen tartózkodnak” a franciák.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának több mint a fele, 35 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 24,5 millió embernek, a lakosság 36 százalékának pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette. Az oltási hajlandóság két héttel ezelőtt azonban megtorpant: akkor az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több, mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.

Az elmúlt héten a kormány közlése szerint azonban 20 százalékkal megemelkedett az első adagot igénylők száma, de az oltási hajlandóságot még mindig nem tartják kielégítőnek a hatóságok egy esetleges őszi negyedik járványhullám elkerülésére.

Annak érdekében, hogy minél inkább emelkedjen az első adagot kérők száma, a hatóságok megpróbálják a lehető legközelebb vinni a franciákhoz az oltás lehetőségét. Olivier Véran egészségügyi miniszter péntek este jelentette be, hogy hétfőtől bárki bármely oltóközpontban foglalhat időpontot, akár a kisebb nyaralóhelyeken is.

„Van elég oltóanyag, mindenhol vannak oltóközpontok, akárhol, ahol szeretnék, fel lehet venni a két adagot” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Mostanáig a kormány azt kérte a franciáktól, hogy a második injekciót ugyanabban az oltóközpontban vegyék fel logisztikai okok miatt, ahol az első adagot igényelték. Emiatt azonban sokan inkább őszre halasztották a második adagjukat vagy akár a teljes oltási ciklusukat.

A hétvégén több mint egymillió francia kezdte meg a nyári szabadságát, többségük belföldi nyaralóhelyen, ezért ott hétfőn új oltóközpontok nyílnak, ahol elsősorban a turistákat fogják arra buzdítani, hogy az ott tartózkodásuk alatt oltassák be magukat.

A regionális egészségügyi hatóságok különféle módokon készülnek a legfrekventáltabb üdülőhelyeken: autós oltópontokat nyitnak, az autópályák mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban is lesznek oltóközpontok, és a mobil oltóállomások, valamint az ingyenes tesztelő helyek számát is megsokszorozzák a tengerparti üdülőhelyeken. Alapvető cél, hogy az oltás lehetősége egyszerűvé váljék, s ezentúl ne a franciáknak kelljen a lakóhelyük szerinti oltóközpontot felkeresniük, hanem az oltási lehetőség menjen közel hozzájuk.

Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járvány nyári megerősödésének potenciális veszélye fenyeget a delta variáns térnyerése miatta, amely immáron a fertőzések harmadát okozza, és „tönkre is teheti a nyarat”. Olivier Véran megerősítette, hogy bár az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele konzultáció tárgyát képezi, a lakosság számára nem kívánja az oltást kötelezővé tenni a kormány.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint miközben a francia felnőttek 63 százaléka vette fel az oltás első adagját, addig az idősotthonokban dolgozóknak csak 59 százaléka, s 47 százalékuk kapta meg minkét adagot. Amióta a kormány bejelentette, hogy szeptemberre törvényjavaslatot készít elő az egészségügyi dolgozók kötelező beoltásáról, az idős otthonok arról számoltak be, hogy az eddig be nem oltott dolgozók közül egyre többen kívánják felvenni az oltást.

A delta variáns erősödése ellenére azonban a járványügyi mutatók még mindig javuló tendenciát mutatnak: a kórházakban jelenleg 8 ezer fertőzöttek ápolnak, közülük 1100-an vannak intenzív osztályon, az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 17-tel emelkedett, a Covid-19 betegség szövődményeiben 111 ezren vesztették életüket. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés