ACNEWS

A hétvégét a Himaláján töltjük

Szilárdnak oxigén és serpák nélkül esélye sem volt a túlélésre/Fotó: Facebook
Szilárdnak oxigén és serpák nélkül esélye sem volt a túlélésre/Fotó: Facebook
Totálisan felborítja a hétvégi programot Suhajda Szilárd halála. Erre senki sem számított.
Hirdetés
Ad image

A hegymászó tragédiája miatt több televíziós csatorna is rendkívüli műsorváltozást jelentett be.

Az RTL közölte, hogy június 4-én, vasárnap este egy új műsorrenddel fognak jelentkezni. 19 órától változatlanul a Cobra 11 – A film lesz műsoron, amit 21 órától egy egészen friss magyar film fog követni.

„Idén 10 éve, hogy a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt a Himalájában. Akkor az egész ország aggódva figyelte a híreket, csakúgy, mint most Suhajda Szilárd miatt. Nemrég mutatták be a mozikban Csoma Sándor megrázó alkotását, a Magasságok és mélységek-et. Ez Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja a 2013-as eseményeket. Illetve megmutatja, hogy lehetséges megbékélni a tudattal, hogy a férj már soha nem tér haza” – írja a csatorna.

Az emlékmenethez csatlakozott a konkurens kereskedelmi csatorna is.

„A néhány napja tragikus körülmények között elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd emlékére most szombaton 20 órától a TV2 képernyőre tűzi a 2015-ben bemutatott, Everest című filmet – írták a közleményben.

Az Everest című brit filmdráma történetét valós események ihlették, amelyben az 1996-os Mount Everest katasztrófában több hegymászó életét vesztette. A Jason Clarke, Josh Brolin, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Emily Watson, Martin Henderson és Michael Kelly főszereplésével készült mozi, két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája. Embert próbáló küzdelmek, harc a túlélésért, példa a kitartásról, melyben életük szenvedélye a legdurvább rémálommá válik.

40 éves volt

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t (az expedíció médiatámogatója a TV2 volt), 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Az utóbbi években vezető szerepet töltött be a magyar hegymászás fejlődésében, 2015-ben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Év mászása díjjal, valamint az Excelsior Év sportolója elismeréssel tüntette ki a sportolót.

Mint az AcNews is beszámolt róla, idén március 23-án indult a Kyocera Everest Expedíció 2023. Ennek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

Szilárd május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki. Május 24-én, a Mount Everest csúcstámadása közben megszakadt vele a rádiókapcsolat. Május 25-én a mentőcsapat, miután információt kaptak arról, hogy a hegymászó 8780 méter magasan fekszik eszméletlenül, fagyási sérülésekkel és a magashegyi agyödémára utaló jelekkel, megállapodott az expedíciót biztosító nepáli ügynökséggel, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel feljutni olyan magasságba, ahonnan láthatják a hegymászót, ezzel egyidőben pedig serpákat indítanak érte, akik terveik szerint május 26-án, a késői órákban érkeznek fel hozzá.

Minden erőfeszítés és a kitartó keresés ellenére a mentőcsapat azonban nem találta meg Suhajda Szilárdot, és mivel a körülményeket figyelembe véve nem láttak esélyt arra, hogy életben rátalálják, a keresést befejezték.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül. 40 éves volt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés