ACNEWS

Miért élnek tovább a kismellű nők

Egy amerikai kutatás szerint a mellrák kockázatát jelentősen növeli a nagyobb mellméret. C kosár felett már aggódhatunk!
Hirdetés
Ad image

Az emlőrák kialakulása a mellszövet sejtjeinek ellenőrizhetetlen növekedésével kezdődik. A kiváltó ok azonban ennél már jóval összetettebb: hatással van rá az életmódunk, a környezeti tényezők, a genetikánk és nagyon nagy részben a szerencsén is múlik. Az azonban biztos, hogy az egészséges életód, a rendszeres testmozgás csökkenti a kockázatot. Dr. Paul T. Williams, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa statisztikák segítségével kereste azokat a kockázati tényezőket, amelyek befolyásolják az emlőrák mortalitását azoknál a nőknél, akik különböző szintű fizikai aktivitást folytatnak. Az adathalmaz csaknem 33 000 rendszeresen kocogó nőt és több mint 46 000 olyan nőt tartalmazott, akik rendszeresen mozognak valamit, ha csak sétálnak is.

A méret a lényeg

A 11 év alatt, amíg a kutatás folyt, összesen 111 nő halt meg mellrákban a 79 000 tesztalany közül. Az emlőrák okozta halálozás kockázata 41,5 százalékkal csökkent a fizikailag aktív nők körében, akik hetente legalább 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitást végeztek. Az életkor és a menopauza mellett a kebel mérete volt a halálozás legerősebb előrejelzője. A vizsgálat során az A-tól D-ig terjedő méretet vették figyelembe. Az emlőrák mortalitása csökkent a kisebb kosármérettel összefüggésben.

Az a fránya mellszövet

Az emlők radiológiailag sűrű (emlőhám és stroma) és nem sűrű szövetből (zsírszövet) állnak, amelyek aránya a nők körében változó. Azoknál a nőknél, akiknek a mellszövete legalább 75 százalékos sűrűségű, négy-hatszor nagyobb a mellrák kockázata. A nagyobb mellek átlagosan sérülékenyebb hámsejteket tartalmaznak. Az emlő zsírszövete azonban védő hatást fejthet ki, és a hámsejtek és a védőszövet relatív aránya meghatározhatja a kockázatot. A fizikailag aktív nőknél azonban a mell mérete fontos kockázati tényező lehet. Ennek oka, hogy a futók általában vékonyabbak, ami azt jelenti, hogy a mellük sérülékenyebb hámsejteket és kevésbé védő zsírt tartalmaz – írta meg a Heute.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés